Το άγχος αποτελεί μία έννοια η οποία είναι υποκειμενική και στον καθένα από εμάς εμφανίζεται με ποικίλους τρόπους. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι πάντοτε βρίσκει τρόπους να δίνει σημάδια σωματικά, τα οποία οφείλουμε να αναγνωρίζουμε εάν θέλουμε να διατηρούμε την υγεία μας σε πολύ καλά επίπεδα.
Εάν ρωτήσουμε εκατό ανθρώπους είναι πολύ πιθανό να μας δώσουν εκατό διαφορετικές απαντήσεις αναφορικά με το τι σημαίνει άγχος γι’ αυτούς και πως το νιώθουν στο σώμα τους. Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει το μυαλό αλλά και το σώμα μας σε σημείο που νιώθουμε σωματικά άρρωστοι. Μπορεί να είναι ένα σφίξιμο στο στομάχι, μπορεί να είναι μία φαγούρα στο κορμί μας, μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή τριχόπτωσης και πολλά άλλα.
Ένα πολύ κοινό στοιχείο είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στα επείγοντα θεωρώντας πως έχουν πάθει κάτι πολύ κακό, όπως μία καρδιακή προσβολή. Το ίδιο συνέβη και σε εμένα πριν από μερικές ημέρες. Η ειρωνεία μάλιστα ήταν διττή. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που επαγγελματικά ασχολείται με την ψυχική υγεία και μαθαίνει στους ανθρώπους να διαχειρίζονται και να αποβάλλουν το άγχος τους να φτάνει στο νοσοκομείο εξαιτίας αυτού; Η εξήγηση είναι πολύ απλή!. Είμαστε πρώτα άνθρωποι και μετά όλα τα υπόλοιπα.
Όταν βιώνουμε άγχος προκαλείται μαζί με αυτό και ένα αίσθημα πανικού. Αυτό μας οδηγεί στο να αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί μας, να παράγονται ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη και το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, μας προετοιμάζει να αναλάβουμε δράση. Εκτός αυτών, οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι προϊόν άγχους οπότε προσπαθείστε να ακούτε το σώμα σας, να το φροντίζετε και να του δίνετε το χρόνο και την ποιότητα ζωής που του αξίζει.
Νίκος Βόπης
Ph.D. in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS