Πώς είναι δυνατόν κάτι το οποίο κάνεις ουσιαστικά από την ώρα που έρχεσαι στη ζωή δηλαδή να επικοινωνείς, να σε φέρνει σε τόσο δύσκολη θέση;
Ο φόβος της δημόσιας ομιλίας δηλαδή της έκθεσης μπορεί να καθηλώσει τον ομιλητή. Να του προκαλέσει καρδιοχτύπι, τρέμουλο, εφίδρωση, στιγμιαία απώλεια μνήμης ή ακόμα άρνηση και εγκατάλειψη όλων όσων έχει να φέρεις εις πέρας. Ο φόβος για τη δημόσια ομιλία ονομάζεται Γλωσσοφοβία και ξεπερνάει, σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και κάποιες από τις πιο σημαντικές φοβίες όπως:
- Ακροφοβία
- Κλειστοφοβία
- Φόβος για αράχνες και φίδια
- Νυχτοφοβία
- Φόβος για απώλεια ελέγχου
- Φόβος κοινωνικής κριτικής
- Φόβος απώλειας ταυτότητας
Μπορεί εύκολα λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς φόβους του ανθρώπου.
Πώς μπορείς να ξεκινήσεις λοιπόν; Τι να κάνεις σε ένα αρχικό επίπεδο για να διαχειριστείς αυτή τη φοβία;
Αρχικά, πρέπει να διαχειριστείς αυτό που συμβαίνει οργανικά και εκτοξεύει το στρες και σε εμποδίζει από το να χαρείς την έκθεση. Την ευθύνη λοιπόν για αυτό έχει η κορτιζόλη η οποία είναι μία ορμόνη απαραίτητη για τη ζωή. Είναι η κύρια ορμόνη του στρες του σώματος και αυξάνεται κατά τις πρωινές ώρες ώστε να σηκωθούμε και να έχουμε ενέργεια – αντιστοίχως μειώνεται κατά τις βραδινές ώρες.
Μέσω της κορτιζόλης μπορεί κάποιος να νιώσει πιο έτοιμος για την αντιμετώπιση μιας απειλής και εγρήγορση όταν αυτό απαιτείται. Ωστόσο η υπερβολική αύξηση της κορτιζόλης μέσω τους στρες ευθύνεται για καταστάσεις όπως η βουλιμία, η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη, η απώλεια μυϊκού όγκου κ.α.
Για να μειώσει λοιπόν κάποιος τις τιμές της κορτιζόλης προτείνονται τα εξής:
- Ακρόαση της αγαπημένης μουσικής καθημερινά
- Περίπατος στη φύση
- Καθημερινή άσκηση
- Βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές
- Διαλογισμός
- Χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα
- Κατανάλωση υγιεινών τροφών
- Μείωση ζάχαρης και καφεΐνης
- Ποιοτικός ύπνος
Τα παραπάνω προτείνει η επιστήμη για να μειώσεις το ενδεχόμενο στρες που μπορεί να νιώθεις πριν από μία ομιλία. Είναι άλλωστε και κάτι που έχω δει και διαπιστώσει και εγώ ο ίδιος πριν από τις ομιλίες μου. Εάν δεν φροντίσω το σώμα μου, η απόδοση μου και η διαύγεια μου μπορεί να μειωθεί κατακόρυφα.
Τι άλλο να κάνω για μειώσω τον φόβο της δημόσιας ομιλίας σε επίπεδο προετοιμασίας και γνώσης;
Όπως αναφέρω και στο The Public Speaking Guide (το οποίο κυκλοφορεί από εκδόσεις Key Books) απάντησε στα παρακάτω και θα έχεις αρκετές πιθανότητες για να κάνεις την καλύτερη δημόσια ομιλία της ζωής σου!
- Ποιος είναι ο χρόνος που έχεις στη διάθεση σου;
- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κοινού σου;
- Πώς είναι ο χώρος που θα κάνεις την ομιλία σου;
- Ποιος είναι ο αριθμός του ακροατηρίου;
- Ποια είναι η κύρια ανάγκη που θα καλύψεις μέσω της ομιλίας;
- Μπορείς να πεις την ομιλία σου χωρίς σημειώσεις;
- Έχεις αποκρυσταλλώσει το κύριο μήνυμα της ομιλίας σου;
- Μπορείς πεις σε κάποιον, σε λιγότερες από 50 λέξεις, το κύριο θέμα;
- Είσαι χαρούμενος/η με αυτό το οποίο πρόκειται να κάνεις;
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ντύσου βάσει της περίστασης αλλά και πάντα βάσει της ιδιοσύγκρασίας σου. Όπως αναφέρει το J.C. Maxwell «ο κόσμος λατρεύει τους αυθεντικούς ομιλητές και όχι απαραίτητα τους ταλαντούχους».
Η δημόσια ομιλία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο μία έκφανση της καθημερινής επικοινωνίας σου. Ο τρόπος που επικοινωνείς καθημερινά είναι και ο τρόπος που – περίπου – θα εκφραστείς και δημοσίως.
Μία «μοίρα» αλλαγής την ημέρα χρειαζόμαστε για να βελτιωνόμαστε, να εξελισσόμαστε, να αλλάζουμε. Μόνο μία «μοίρα» και ίσως και μισή να είναι αρκετή.
Άλλαξε τον τρόπο που μιλάς καθημερινά και η επιδραστική δημόσια ομιλία θα έρθει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από αυτό που αναλογιζόσουν!
Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Princeton, έχεις λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο για να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση. Τουλάχιστον κάνε την αξιομνημόνευτη!
Απόστολος Κουμαρίνος
Founder theSPEAKERS
Public Speaking Champion