![](https://thespeakers.gr/wp-content/uploads/2023/07/paixnidi-arithmon-fi.jpg)
Ο Allan και η Barbara Pease στο βιβλίο τους «Η απάντηση» μοιράζονται την παρακάτω ενδιαφέρουσα ιστορία:
Ένας λογιστής είχε αγχωθεί που θα πετούσε με το αεροπλάνο και έτσι τηλεφώνησε στη Στατιστική Υπηρεσία για να τους ρωτήσει το ποσοστό των πιθανοτήτων να υπάρχει βόμβα, στην πτήση του από Σίδνεϋ για Λονδίνο. Εκείνοι, του απάντησαν ότι οι πιθανότητες είναι μία στα δύο εκατομμύρια. «Θέλω καλύτερες πιθανότητες» απαίτησε ο λογιστής. «Σας προτείνουμε να πάρετε εσείς μαζί σας μια βόμβα, γιατί οι πιθανότητες να υπάρχουν δύο βόμβες στο αεροπλάνο είναι μία στα δεκαπέντε εκατομμύρια.»
Πολλοί από εμάς παραπονιόμαστε γιατί είμαστε απασχολημένοι, τόσο στην εργασία μας όσο και στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να κάνουμε αυτά που επιθυμούμε πραγματικά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που ακριβώς στον ίδιο χρόνο, κάνουν αξιοθαύμαστα πράγματα. Και μπορεί να νομίζουμε ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι δουλεύουν πιο σκληρά ή είναι τυχεροί, αλλά αυτό δεν είναι πάντα η αλήθεια.
Για να πετύχουμε οποιονδήποτε στόχο θέσουμε στη ζωή μας, εκτός των υπολοίπων, είναι χρήσιμο να ανακαλύψουμε τους αριθμούς και τις αναλογίες που διέπουν κάθε γεγονός και μ’ αυτή την πληροφορία να προχωρήσουμε. Με άλλα λόγια, υπάρχει ένας συσχετισμός αριθμών που καθορίζει πόσες φορές θα προσπαθήσουμε και πόσες τελικά θα επιτύχουμε. Και σύμφωνοι. Δεν θα πάρει τον ίδιο, ακριβώς, χρόνο σε όλους τους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να μάθουν κιθάρα. Εξαρτάται από το πάθος, τις πρότερες γνώσεις, το πόσο καθαρό μυαλό έχουν όταν προπονούνται και σίγουρα δεν γίνεται από το μηδέν να συμβεί σε πέντε λεπτά. Σύμφωνα με έρευνα του Malcolm Gladwell για να γίνουμε εξαιρετικοί σ’ έναν τομέα, απαιτούνται 10 χιλιάδες ώρες, χωρίς αυτό, προφανώς, να ισχύει για όλες τις δραστηριότητες και για όλους τους ανθρώπους.
Κλείνοντας, η ουσία -κατά τη γνώμη μου- του «παιχνιδιού των αριθμών» δεν είναι να ορίσουμε με ακρίβεια τον χρόνο που απαιτείται για να φέρουμε εις πέρας κάτι που θέλουμε να επιτύχουμε. Η ουσία και η σπουδαιότητά του είναι να κατανοήσουμε ότι ακόμα και εάν αποτύχουμε σε κάτι, αυτό δεν είναι το τέλος του ταξιδιού. Εκτός εξαιρέσεων, δεν είναι μια παγιωμένη κατάληξη που δεν αλλάζει. Είναι απλά μια ένδειξη ότι πρέπει να επιμείνουμε λίγο παραπάνω ή και με διαφορετικό τρόπο. Όπως και να έχει, θα ήθελα να θυμάσαι ότι:
Δεν μπορεί να υπάρξει αποτυχία γι’ αυτόν που δεν έχει χάσει το κουράγιο του, τον εαυτό του, τον αυτοσεβασμό του και την αυτοπεποίθησή του.
Νίκος Γιαννακόπουλος
Principal Public Speaking Coach – theSPEAKERS
Συγγραφέας του Best Seller «Οι Τρεις Αποτυχίες»
PhD candidate in Marketing – University of Piraeus