Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό “Nature Communications” το οποίο αναφέρει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνει ανάλογα με τη συμπεριφορά του ανθρώπου.
Με απλά λόγια. Όλα όσα βλέπουμε δεν εξαρτώνται μονάχα από αυτά που βρίσκονται απέναντί μας αλλά και από την προσοχή που δίνουμε σε αυτά, από το εάν κινούμαστε και από το αν αυτό που αντικρίζουμε μας ενθουσιάζει ή όχι. Η αντίληψή μας επηρεάζεται σημαντικά από τη διανοητική μας κατάσταση.
Που οφείλεται όμως αυτό; Τα νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται σε συμπεριφορικές διαδικασίες όπως αυτές της εστίασης ή της κίνησης ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες που λαμβάνει. Πώς ακριβώς όμως γίνεται αυτό;
Το οπτικό σύστημα αποτελείται από διαφόρους τύπους κυττάρων που κωδικοποιούν ξεχωριστές πτυχές της οπτικής εικόνας και η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Βίνσεντ Μπόνιν εξέτασε δύο οπτικές περιοχές. Τον οπτικό φλοιό που παρουσιάζει αρκετές κινητικές προσαρμογές και τον οπτικό θάλαμο που αποστέλλει πληροφορίες από το μάτι στον φλοιό. Αυτό έγινε με τα λεγόμενα neuropixels, ειδικά μικρόμετρα κατασκευασμένα από σιλικόνη τα οποία είναι ικανά να καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα εκατοντάδων νευρώνων ταυτόχρονα.
Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι οι νευρωνικές αντιδράσεις και στα δύο μέρη του εγκεφάλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της κίνησης. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; ότι οι οπτικές αλλαγές ενισχύουν την ευαισθησία στα ταχέως μεταβαλλόμενα ερεθίσματα και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει την επεξεργασία της οπτικής σκηνής που αλλάζει με γρήγορο ρυθμό.
Με λίγα λόγια όταν κινούμαστε ο εγκέφαλός μας λαμβάνει πιο γρήγορα τα μηνύματα που το οπτικό νεύρο δέχεται με αποτέλεσμα να τα αφομοιώνει καλύτερα. Οπότε προτιμάτε να διαβάζετε κινούμενοι, να μιλάτε περπατώντας και θα δείτε ότι θα έχετε πολύ καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων.
Νίκος Βόπης
Ph.D. candidate in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS