Ένα από τα σημαντικότερα “εργαλεία” για την επίτευξη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι η ενεργητική ακρόαση. Μία τεχνική η οποία υποτιμάται από αρκετό κόσμο ή που περνά ακόμα και απαρατήρητη αλλά στην ουσία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη της επικοινωνίας.
Η ενεργητική ακρόαση είναι ένα από τα “εργαλεία” τα οποία οι theSPEAKERS μαθαίνουν στον κόσμο τους μέσω των workshops και το συγκεκριμένο κάνει τη διαφορά σε πολλαπλά επίπεδα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου.
Η ενεργητική ακρόαση ορίζεται ως μια δεξιότητα επικοινωνίας η οποία απαιτεί ενεργητική παρουσία, προσεκτική ακρόαση, στάση αποδοχής και σεβασμού εκ μέρους του δέκτη. Ο ακροατής χρειάζεται να είναι ψυχολογικά παρών, διαθέσιμος, και να επιτρέπει στον συνομιλητή του να εκφράσει τις απόψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς διάθεση κριτικής (Nelson-Jones, 2008).
Αυτή η τεχνική εμπεριέχει ένα σύνολο δεξιοτήτων όπως είναι η αντανάκλαση του συναισθήματος, οι ανοιχτές ερωτήσεις, η παράφραση κ.α. ενώ η πρώτη τεχνική αφορά την αναγνώριση αλλά και τη λεκτικοποίηση των συναισθηματικών αντιδράσεων. Για παράδειγμα, φράσεις όπως “σε ακούω να μου λες…”, “νευρίασες όταν…”, “αυτό μοιάζει σαν…” είναι ένδειξη κατανόησης με ακρίβεια όλων όσων λέει ο συνομιλητής μας.
Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ενεργητική μας ακρόαση χρειάζεται επίσης να εκπαιδεύσουμε και την οπτική επαφή μας. Παρατηρώντας το βλέμμα και το ύφος του συνομιλητή μας όταν μιλάει, μπορούμε να διακρίνουμε πολλά περισσότερα για το πως νιώθει και επί της ουσίας να του δώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε παρόντες στο 100% της κουβέντας μας.
Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρούμε και τη στάση σώματος του συνομιλητή μας. Το προς τα που κινεί τα χέρια του, πόσο από το μέρος του σώματός του είναι στραμμένο προς τα εμάς, εάν έχει σταυρωμένα τα χέρια του κλπ. Τεχνικές που μπορείτε να τις ανακαλύψετε και στο Body SpeaKING workshop που προσφέρουν οι theSPEAKERS.
Ολοκληρώνοντας είναι πολύ σημαντικό, εάν θέλουμε να είμαστε ενεργητικοί ακροατές, να παρατηρούμε τα λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα που μεταδίδει ο συνομιλητής μας με έναν ενσυναίσθητο τρόπο γιατί μονάχα με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτό το πολύτιμο “εργαλείο”.
Νίκος Βόπης
Ph.D. in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS