Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έχουν μάθει να ακούν και να δίνουν τη δέουσα προσοχή στο διάλογο που έχουν μαζί σας; Πόσες φορές έχετε αντιληφθεί πως πριν καν ολοκληρώσετε τη σκέψη σας ο συνδιαλεγόμενός σας αντί να σας προσέχει προσπαθεί να ετοιμάσει την απάντηση στο μυαλό του;
Στους theSPEAKERS ένα από τα σημανικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, κομμάτια που δίνουμε έμφαση είναι η ορθή, δημόσια ομιλία με προσοχή, σεβασμό και διαύγεια στα λεγόμενά μας. Για να μπορέσουμε όμως να φτάσουμε εκεί τι θα πρέπει πρώτα να κάνουμε;
Να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας!
Ναι πολύ σωστά διαβάσατε. Πολλές φορές νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τι θέλουμε να πούμε, πως θέλουμε να το πούμε αλλά καταλήγουμε να εκφράζουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Που μπορεί να οφείλεται αυτό; στο ότι δεν έχουμε μάθει να ακούμε το υποσυνείδητό μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Πως αποκτούμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο; Στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμα να δώσει μία απάντηση που να λειτουργεί ως πασπαρτού κλειδί. Από μία απλή ενδοσκόπηση έως μία ύπνωση (μη σας τρομάζει ο όρος, δεν είναι αυτό που νομίζετε, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο μας) οι άνθρωποι έχουν διαφόρους τρόπους για να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο “θησαυροφυλάκιο” του μυαλού τους, το υποσυνείδητο.
“Το υποσυνείδητο είναι εκατομμύρια φορές πιο δυνατό και σημαντικό από τον συνειδητό νου. Χρησιμοποιείτε το υποσυνείδητό σας στο 95% του χρόνου κι όμως δεν μπορείτε να το ελέγξετε”. Τάδε έφη Μπρους Λίπτον.
Πάμε όμως να δούμε στην πράξη τι σημαίνει το άνωθεν. Εάν εγώ σας κάνω μία ερώτηση όπως “που βρίσκεται ο πύργος της Πίζας;” αμέσως η απάντησή σας θα είναι “Στην Ιταλία!”. Μία απάντηση που βγήκε αυτόματα, χωρίς σκέψη, χωρίς οργάνωση. Εάν σας πω να κλείσετε το παράθυρο, δεν θα σκεφτείτε ότι πρέπει να κινήσετε το χέρι σας και πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα πολλοί μύες για να μπορέσετε να επιτύχετε σε αυτή την εντολή.
Το ίδιο συμβαίνει και από την ανάποδη. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που συμβαίνουν στη ζωή μας τα οποία δεν συνειδητοποιούμε στο 100% γιατί δεν θέλουμε να τους δώσουμε την προσοχή που θα έπρεπε ή επειδή θέλουμε να λυθούν από μόνα τους.
Κάπου εδώ έρχεται το καλό! Αυτό που αποκαλούν οι άνθρωποι προαίσθημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία αντανάκλαση του υποσυνειδήτου τους. Πόσες φορές δεν έχετε πάρει μία συγκεκριμένη απόφαση λόγω του ενστίκτου σας; Αυτό που εσείς αποκαλείτε προαίσθημα, η επιστήμη το ονομάζει αντανάκλαση υποσυνείδητου. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι να ακούμε τον εκάστοτε συνομιλητή μας αλλά να ακούμε και τον εαυτό μας.
Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Απλό είναι!
-Μεγάλη προσοχή στο συναίσθημα: Εάν κάτι δεν κουμπώνει καλά συναισθηματικά, το υποσυνείδητο εκπέμπει SOS για να μην το κάνετε.
-Μην φοβάστε να πείτε δυο λογάκια με τον εαυτό σας: Βάλτε τον απέναντι, όχι ως εχθρό, ως φίλο και πείτε τα λιγάκι. Πολλές φορές μπορεί να τους δώσετε μία συμβουλή που ούτε εσείς δεν περιμένατε.
-Δεχτείτε την κατάσταση: Δεν φταίει πάντα η κακή σας μοίρα και δεν είναι όλα πάντα αρνητικά. Εάν βλέπετε αρνητικά, τότε έλκετε αρνητικά και μόνο αρνητικά θα συμβαίνουν γύρω σας.
-Δώστε σημασία στα όνειρά σας: Ακόμα και αν σας ακούγεται επιφανειακό, γελοίο, ή κάτι κοντά σε αυτό, τα όνειρα είναι ένα ρεζουμέ του υποσυνειδήτου σας. Δώστε την πρέπουσα προσοχή γιατί μάλλον σε αυτή είναι οι απαντήσεις που ψάχνετε.
Θέλετε να μάθετε να συζητάτε σε βάθος, με νόημα και να προοδεύετε; Μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας!
Νίκος Βόπης
PhD candidate in Modern Psychology Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS