Κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί, ότι στην εποχή που η ηλικία μας υπολογιζόταν με μονοψήφιο αριθμό, ζούσαμε τόσο μαγικές στιγμές που τις νοσταλγούμε, μέχρι και σήμερα.
Σ’ όλες τις ασχολίες μας υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής: το Παιχνίδι. Έτσι, το πρωινό ξύπνημα ήταν Παιχνίδι, το σχολείο ήταν Παιχνίδι, το διάβασμα ήταν Παιχνίδι, η βόλτα ήταν Παιχνίδι, ακόμα και το φαγητό ήταν Παιχνίδι.
Μόνο που όταν ξεπερνούσαμε τα όρια στη συμπεριφορά μας, τις συνήθειές μας, τις συμφωνίες με τους γονείς μας ή οι σχολικές επιδόσεις μας δεν ήταν οι αναμενόμενες, εφαρμοζόταν η γνωστή σε όλους μας: «Τιμωρία».
Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις στη ζωή μας που να μην αντέχουμε να τις βιώνουμε σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά, αντίθετα, σε μία διαφορετική περίοδο να τις έχουμε ανάγκη και να προσπαθούμε να τις κάνουμε τρόπο ζωής.
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αν χρησιμοποιήσεις μια «παιδική τιμωρία» στην ενήλικη ζωή σου μπορεί ν’ αποτελέσει σπουδαίο παράγοντα για την Επιτυχία σου;
Ας εξετάσουμε τρεις από μία διαφορετική οπτική:
Α. «Πήγαινε νωρίς για ύπνο»
Μετά από μια απαιτητική και γεμάτη υποχρεώσεις μέρα το μυαλό μας κουράζεται και οι περισσότεροι νιώθουμε ότι «χρωστάμε» λίγη χαλάρωση στον εαυτό μας. Το άσχημο είναι ότι πολλές φορές βρίσκουμε παρηγοριά στην τηλεόραση· στα σόου, τις σειρές και τις ταινίες που συνήθως δεν μας προσφέρουν τίποτα και μας ξαγρυπνούν με αποτέλεσμα αυτό που νομίζουμε πως μας χαλαρώνει να μας στερεί ηρεμία και επαρκή ξεκούραση.
Ο βραδινός ύπνος καθορίζει τη διάθεση και την αποδοτικότητά μας την επόμενη μέρα. Αν κοιμηθούμε νωρίς, τότε θα μπορέσουμε εύκολα να ξυπνήσουμε νωρίς, με ανανεωμένη και φρέσκια διάθεση.
Αν κάποιος ξυπνάει το πρωί και το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι πότε θα επιστρέψει στο σπίτι για να κοιμηθεί ξανά, δεν έχει φροντίσει την ξεκούρασή του το προηγούμενο βράδυ!
Ζούμε σε μια εποχή που όλα πρέπει να γίνονται νωρίς και γρήγορα, οπότε το να έχουμε ξυπνήσει νωρίτερα και ξεκούραστα, μας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να αποδώσουμε το καλύτερο δυνατό στην καθημερινότητά μας. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε;
Β. «Δεν θα βγεις από το σπίτι»
Σε όλους μας έχουν υπάρξει στιγμές που δεν αντέχουμε να μένουμε στο σπίτι και συνεχώς ψάχνουμε αφορμές να λείπουμε απ’ αυτό.
Ωστόσο, όταν εργαζόμαστε πάνω σ’ ένα αντικείμενο που μας αρέσει, μας παθιάζει και μας κρατάει προσηλωμένους, δεν έχουμε καμία ανάγκη να βγούμε από το σπίτι. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι αναζητούμε ιδιωτικότητα προκειμένου να εξελίξουμε το έργο μας όσο περισσότερο μπορούμε.
Το σπίτι μας αποτελεί πλέον το «ιερό» μας. «Μεταμορφώνεται» σ’ έναν προσωπικό χώρο, μέσα στον οποίο μεγαλουργούμε, προοδεύουμε και ακμάζουμε. Με την κατάλληλη ατμόσφαιρα μπορεί να μετατραπεί στο κατάλληλο «εργαστήρι», έτοιμο να προστατεύσει και να υποστηρίξει κάθε ιδέα σου!
Γ. «Δεν θα πας στο πάρτι»
Υπάρχει κάποιος που δεν έχει ζήσει μια ξέφρενη περίοδο στη ζωή του, στην οποία να πηγαίνει στην κυριολεξία «από πάρτι σε πάρτι»; Από ξενύχτι σε ξενύχτι;
Όμως, είναι χρήσιμο ν’ αντιληφθούμε ότι πολλές φορές ένα πάρτι που μπορεί να είμαστε καλεσμένοι, μια συνάντηση στην οποία πρέπει να παραστούμε, ένας καφές με την παρέα, ένας δεύτερος καφές με άλλη παρέα, ίσως, στερούν ώρες από την Επιτυχία μας.
Αν σε αντίθεση με το να λέμε σε όλα «ΝΑΙ» και να πηγαίνουμε παντού, εξοικονομούσαμε προς όφελός μας τρία ή τέσσερα μαγικά δίωρα την εβδομάδα, θα μπορούσαμε πραγματικά ν’ αλλάξουμε επίπεδο στη ζωή μας, καθώς θα βρίσκαμε επαρκή χρόνο να επενδύσουμε στην προσωπική ανάπτυξή μας, τις γνώσεις μας, τη γυμναστική μας ή το χόμπι μας.
Κάποιες παιδικές τιμωρίες μας στερούσαν την ελευθερία.
Τώρα που ως ενήλικες έχουμε την ελευθερία των κινήσεών μας,
μήπως να τις κάνουμε στόχους μας;
Άγγελος Μπορονικολός
Πηγή: www.success-calling.com