Δυσκολεύεσαι να επιλέξεις τι θα φας για πρωινό; Έχεις αμφιβολίες για τη πρόοδο της επαγγελματικής σου πορείας; Αναρωτιέσαι ποιο είναι το καλύτερο μπλουζάκι για να φορέσεις;
Η αναποφασιστικότητα μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε στιγμή, όσο απλή κι αν είναι μια απόφαση.
Η αναποφασιστικότητα είναι δύσκολο να σταματήσει όπως και πολλές άλλες κακές συνήθειες ακόμα και όταν έχουμε πλήρη επίγνωση ότι επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας. Ωστόσο, η λήψη αποφάσεων είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στη καθημερινότητά μας και πολλοί από εμάς παίρνουμε μικροσκοπικές αποφάσεις, κάθε στιγμή της ημέρας. Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι πραγματικά θέλουμε;
Η αναποφασιστικότητα όντως είναι: “Ένα δυσλειτουργικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στις αποφάσεις” σύμφωνα με το Journal of Rational-Emotive and Cognitive-Behaviour Therapy.
Με άλλα λόγια, δυσκολευόμαστε να παραμείνουμε πιστοί σε μια απόφαση, να καταλήξουμε σε αυτή ή να αντιμετωπίσουμε άμεσα απαιτητικές καταστάσεις. Στη πραγματικότητα «Η αναποφασιστικότητα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στη δική μας κρίση», εξηγούν οι ψυχολόγοι. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την πεποίθηση ότι πρέπει να επιτευχθούν συμπεριφορές που είναι στην πραγματικότητα μη ρεαλιστικές (το να είσαι τελειομανής), από την υπερβολική εξάρτηση από τις απόψεις των άλλων ή ακόμη και από ανησυχία για τη κριτική των άλλων.
Αν η λήψη αποφάσεων δεν είναι από τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας, τα νέα είναι ευχάριστα καθώς και αυτό είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσεται όπως και οι υπόλοιπες.
- Πόση σημασία θα έχει Χ 10?
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουμε τις σκέψεις μας, είναι να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας απόφασης. «Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγχουμε εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή. «Σκέψου τον εαυτό σου στο μέλλον μόλις πάρει την απόφαση – πώς νιώθεις; Αναρωτήσου, θα έχει σημασία αυτή η απόφαση σε 10 ώρες ; 10 ημέρες; ή 10 χρόνια; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε το πιθανότερο είναι ότι σκέφτεσαι υπερβολικά τη διαδικασία.
- Άσε στην άκρη την τελειομανία!
Εάν το να αποφασίσεις να πεις «όχι» σε εκείνη την εκδήλωση στην οποία δεν έχεις πραγματικά χρόνο, σου δημιουργεί μια ασφυκτική ανησυχία για το πως μπορεί να αντιδράσουν η οικογένεια ή οι φίλοι σας κ.α, προσπάθησε να διώξεις τις ανήσυχες σκέψεις και να δημιουργήσεις ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε πρέπει να αποφασίσεις. Βάσισε την απόφασή σου στο τι είναι καλύτερο για το μυαλό και το σώμα εκείνη τη στιγμή. Απέφυγε να εστιάσεις σε αυτό που ευχαριστήσει τους άλλους μακροπρόθεσμα. Όσον αφορά τις απόψεις των άλλων για εσένα όταν αυτές είναι πάνω από τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες, θα οδηγήσουν με σιγουριά σε δυσαρέσκεια στο μέλλον. Να θυμάσαι, μια απόφαση δεν καθορίζει ποιος είσαι.
- Εμπιστεύσου τον εαυτό ΣΟΥ!
Ένας από τους βασικότερους λόγους που οι άνθρωποι δυσκολεύονται στη λήψη αποφάσεων είναι επειδή δεν εμπιστεύονται πλήρως τον εαυτό τους. Συχνά νιώθουν ότι κάνουν κάτι λάθος. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε μειωμένη αυτοπεποίθηση είτε επειδή κάποιες αποφάσεις του παρελθόντος δεν πήγαν όπως ακριβώς είχαν σχεδιαστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος αποφάσεις, γιατί «κάθε φορά είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα». Θυμήσου τις φορές στο παρελθόν που θεωρητικά έκανες κάποιο λάθος, μήπως τώρα έχεις λάβει ένα μάθημα και είσαι περισσότερο προσεκτικός/ή; Υιοθέτησε το μότο «Δεν υπάρχει λάθος, υπάρχει μόνο ανατροφοδότηση», σου ταιριάζει καλύτερα!
- Φίλτραρε τις εξωτερικές απόψεις
Εάν είσαι από αυτούς που για να καταλήξουν σε μια επιλογή στέλνουν μηνύματα σε φίλους, αδέρφια, οικογένεια κτλ ίσως είναι καλό να το φιλτράρεις περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό να δεχόμαστε συμβουλές από τους ανθρώπους μας, ωστόσο αυτό μερικές φορές ενέχει κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο μπέρδεμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μια καλή πρακτική είναι να αποφύγεις απόψεις από δύο άτομα και πάνω για να μη χαθείς. Επίσης να θυμάσαι ότι κανείς δεν σε γνωρίζει τόσο καλά όσο εσύ τον εαυτό σου και τα θέλω σου. Στο τέλος οφείλεις να αξιολογήσεις ότι η απόφαση είναι δική σου και ταιριάζει με εσένα και τις αξίες σου.
Αυτό είναι το καλύτερο είδος απόφασης που μπορείς να λάβεις!!!
Μιλκονίδου Άννα
Msc Health & Wellness Coach & NLP Practitioner, NLP
University Santa Cruz California,
Iδρύτρια του lyb.gr