Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ είχε τονίσει ότι όλοι οι ρήτορες εκφωνούν ταυτόχρονα δύο λόγους- έναν ο οποίος ακούγεται και έναν ο οποίος φαίνεται. Είτε χαμογελάμε είτε είμαστε ανέκφραστοι, είτε κοιτάμε μπροστά είτε κάτω, είτε αγγίζουμε τους άλλους είτε είμαστε απόμακροι, επικοινωνούμε συμπεριφορές και συναισθήματα τα οποία γίνονται αντιληπτά από τους άλλους, έστω και υποσυνείδητα.
Το γεγονός ότι η γλώσσα του σώματος δεν είναι πλήρως ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τη λεκτική επικοινωνία, την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επομένως το μήνυμα που εκπέμπεται είναι αυθεντικό. Ουσιαστικά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μη λεκτική επικοινωνία, που μας βοηθάει να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε και πραγματοποιείται μέσω εκφράσεων του προσώπου, χειρονομιών, κινήσεων του σώματος, ρυθμού, τονικότητας της φωνής και πολλών άλλων.
Ο Άλμπερτ Μεράμπιαν, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε ότι σε έντονες, συναισθηματικά, στιγμές η γλώσσα του σώματος επηρεάζει το πενήντα πέντε τοις εκατό του μηνύματος, η τονικότητα της φωνής το τριάντα οκτώ τοις εκατό, ενώ οι λέξεις μόλις το επτά τοις εκατό.
Το χαμόγελο αποτελεί έναν από τους ευκολότερους και πιο αντιληπτούς τρόπους, με τον οποίο μπορείτε να δείξετε το ενδιαφέρον σας και να κάνετε τους άλλους να σας το ανταποδώσουν. Ακόμα και όταν δεν είναι απόλυτα αληθινό, θα δώσει κίνητρο στους υπόλοιπους να χαμογελάσουν δημιουργώντας μια καλή ατμόσφαιρα στη συζήτηση.
Παράλληλα, η οπτική επαφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη αλληλεπίδραση σε κοινωνικές περιστάσεις, αφού προβάλλει σεβασμό και προσοχή προς το συνομιλητή σας.
Η θέση των χεριών και οι χειρονομίες, γενικότερα, μαρτυρούν το πως αισθάνεται κάποιος, με αυτούς που είναι ενθουσιασμένοι και γεμάτοι ενέργεια να κάνουν περισσότερες και εντονότερες κινήσεις σε σχέση με αυτούς που είναι απογοητευμένοι.
Επιπλέον, όσο πιο μακριά βρίσκεται κάποιο μέρος του σώματος από τον εγκέφαλο, τόσο δυσκολότερο είναι να το ελέγξουμε, με αποτέλεσμα τα πόδια να αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών, αφού παρατηρώντας τα μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάθεση κάποιου. Έτσι, σε μια συζήτηση που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, όταν κάποιος αποφασίσει να την τερματίσει ή επιθυμεί να φύγει, στρέφει τα πόδια ή και ολόκληρο το σώμα του προς την πλησιέστερη έξοδο.
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορούμε να λάβουμε από μία ανοικτή γλώσσα σώματος είναι ότι θα αρχίσουμε να βιώνουμε εσωτερικά το θετικό αντίκτυπο, με τη μορφή συναισθημάτων. Αυτή η ψυχολογική αρχή ονομάζεται ‘’αντιστροφή’’ και μας ενδιαφέρει ως εξής: όταν χαμογελάμε, το πιθανότερο είναι αυτόματα να νιώθουμε πιο χαρούμενοι, όταν η στάση σώματός μας είναι θετική, ενδέχεται να γίνουμε άμεσα πιο ανοικτοί σε κάθε είδους επικοινωνία και όταν είμαστε κοντά στο συνομιλητή μας, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μοιραστούμε ευκολότερα μαζί του σκέψεις και συναισθήματα.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απομόνωση μίας έκφρασης ή κίνησης δε μας επιτρέπει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά πρέπει να ακολουθεί μια σειρά ή δέσμη κινήσεων.
Από εδώ και πέρα, λοιπόν, μπορείτε να παρατηρείτε περισσότερο τους άλλους και είναι σίγουρο ότι θα τους γνωρίσετε βαθύτερα- όπως και τον ίδιο σας τον εαυτό!
Νίκος Γιαννακόπουλος
PhD Candidate in Marketing University of Piraeus
Body Language Instructor theSPEAKERS