Πότε ξεκινά ένας άνθρωπος να βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της επικοινωνίας; Από πότε ξεκινούν να εγκαθίστανται μέσα μας τα “εργαλεία” της επικοινωνίας; Μα φυσικά από την πρώτη ημέρα του ερχομού ενός ανθρώπου στη ζωή και πολλά από αυτά τα “εργαλεία” βρίσκονται μέσα μας ήδη τοποθετημένα πριν καν δούμε το πρώτο φως του κόσμου!.
Η σχέση γονέα παιδιού είναι γεμάτη προκλήσεις, αρκετά απαιτητική αλλά και ανταποδοτική. Προκαλεί φόβους, αγωνίες, θέτει διλήμματα και ερωτήματα κυρίως αναφορικά με τα μηνύματα που λαμβάνει το παιδί από τους γονείς.
Ένα από τα σημαντικότερα “εργαλεία” που ο κάθε γονέας εγκαθιστά στην επικοινωνιακή “εργαλειοθήκη” του παιδιού του είναι η προώθηση της αλήθειας. Και όπως και σε άλλες περιπτώσεις διδαγμάτων, έτσι και σε αυτή, αυτό που αποτελεί το “κλειδί” είναι το δικό τους παράδειγμα γιατί η προτίμηση του παιδιού προς την αλήθεια χτίζεται ουσιαστικά στα πλαίσια της μεταξύ τους επαφής, ως ένας τρόπος επικοινωνίας που ενδυναμώνει την άμεση ανταμοιβή.
Τα παιδιά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα χρησιμοποιήσουν το ψέμα ως ένα μέσο αποφυγής της τιμωρίας και οι γονείς οφείλουν να παρακάμψουν αυτή την επιλογή του παιδιού τους να διαλέξει το ψέμα και να το πείσουν για την αξία της ειλικρίνειας ειδικά όταν αυτή λειτουργεί αντίθετα με την επιθυμία του να κάποιο προσωπικό συμφέρον, είτε υλικό είτε ηθικό. Βέβαια, και ο ίδιος ο γονέας πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους διλήμματα αναφορικά με το παιδί του και οφείλει κι εκείνος να επιλέγει την ειλικρίνεια και όχι το ψέμα ή την αμηχανία σε ζητήματα “δύσκολα” για το παιδί.
Η στάση του γονιού είναι καθοριστική για την αντίστοιχη επιλογή που θα κάνει το παιδί του και πολλές φορές ο ίδιος ο γονέας επιλέγει την ψευδαίσθηση του ψέματος για να μην νιώσει τα όποια συναισθήματα θα του αποφέρει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Και αυτό γίνεται γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θέλει ο γονέας να ραγίσει η εικόνα των κεκτημένων του αλλά αυτός δεν είναι ένας θεμιτός λόγος για την επιλογή του ψέματος γιατί πολύ απλά το ψέμα έχει βραχυπρόθεσμη χαρά ενώ η αλήθεια μακροχρόνια αξία.
Νίκος Βόπης
Ph.D. in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS