Η επικοινωνία είναι ένα θέμα που μας απασχολεί καθημερινά και σχεδόν σε όλες τις καταστάσεις.
Ο σπουδαίος παράγοντας «ανθρώπινων σχέσεων» και όλα όσα διαδραματίζονται στην καθημερινότητά μας γύρω από αυτόν, εξαρτάται και διαμορφώνεται σύμφωνα με τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον διπλανό μας.
Όταν σ’ έναν τομέα έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα, θεωρούμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, συμπεριλαμβανομένου και του επικοινωνιακού πλαισίου που χρησιμοποιήσαμε. Αντιθέτως, όταν κάτι δεν πάει όπως ακριβώς θα θέλαμε, συνηθίζουμε να ρίχνουμε το μπαλάκι της «ευθύνης» στην άλλη πλευρά, σκεπτόμενοι πως «δεν ταιριάζουμε» ή «δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε» με κάποιον άνθρωπο.
Παραδόξως, σπάνια εστιάζουμε στον εαυτό μας ως σημείο αναφοράς μιας ατυχούς επικοινωνίας.
Έχουμε μάθει να επικεντρώνουμε περισσότερο την προσοχή μας στις σχέσεις μας με τους άλλους παρά στη σχέση με τον εαυτό μας, ωστόσο, η σωστή επικοινωνία είναι κάτι που πρέπει ν’ απασχολεί κατά κύριο ρόλο εμάς και όχι την άλλη πλευρά.
Για να έχουμε μια υγιή επικοινωνία μ’ ένα πρόσωπο, θα πρέπει να έχουμε πρωτίστως μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας. Να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, να γνωρίζουμε το μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να το κάνουμε.
Επιπλέον, είναι αναγκαίο πριν απ’ οτιδήποτε άλλο ν’ αναγνωρίσουμε τα δικά μας επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Μερικά απ’ τα ερωτήματα που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας και να μας βοηθήσουν ν’ αποκτήσουμε επίγνωση για τη δική μας επικοινωνιακή συμπεριφορά είναι τα εξής:
Είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους;
Διατυπώνουμε με ευγένεια τις απόψεις μας;
Μεταδίδουμε με σαφήνεια το όραμα και τις ιδέες μας;
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε εκείνη την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια υγιής σχέση επικοινωνίας;
Είμαστε συνειδητά παρόντες κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης;
Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας;
Αφιερώνουμε πλήρη προσοχή στο συνομιλητή μας;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα μας δώσουν μια καθαρότερη εικόνα σχετικά με τον τρόπο που επικοινωνούμε κι έτσι, θα είναι ευκολότερο ν’ αντιληφθούμε ποια χαρακτηριστικά μάς εξυπηρετούν και ποια χρειάζεται ν’ αλλάξουμε προς όφελός μας.
Το ουσιώδες ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία είναι το αν θα προσεγγίζαμε οι ίδιοι τον εαυτό μας, αν ήμασταν «άλλα» άτομα. Κι αν ναι, πως; Εάν όχι, γιατί;
Είναι καιρός να γίνουμε υπεύθυνοι για την εξέλιξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων μας, ν’ αλλάξουμε τα δεδομένα της μέχρι πρότινος επικοινωνίας μας και ν’ αναζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να τη βελτιώσουμε.
theSPEAKERS tip:
Προτού καταλογίσεις ευθύνες περί έλλειψης επικοινωνίας σε κάποιον άνθρωπo,
εξερεύνησε με ενδιαφέρον τις επικοινωνιακές ικανότητες σου.
Πες, ειλικρινώς, αυτό που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι.
Τόλμησε να εκτεθείς πρώτος και θα δεις την οποιαδήποτε σχέση να αποκτά περισσότερη ουσία!