« – Πώς περάσατε χθες;
– Περάσαμε πολύ όμορφα. Πήγαμε για φαγητό, περπατήσαμε και συζητήσαμε για ενδιαφέροντα θέματα. Πηγαίνοντας στο αυτοκίνητο είδα ότι μας έσπασαν το τζάμι και…
– Που να δεις τι έπαθα εγώ την προηγούμενη φορά. Καθώς επέστρεφα από το γυμναστήριο, μου είχαν ανοίξει το αυτοκίνητο και μου πήραν χρήματα και τα έγγραφα της εργασίας μου. »
Σου έχει συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο; Αν ναι, πώς ένιωσες;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να ακούσεις κάποιον. Μπορείς να τον ακούσεις ή να τον «ακούσεις».
Ένας από τους τρόπους, λοιπόν, είναι να τον διακόπτεις συνεχώς. Να μην τον αφήσεις να ολοκληρώσει τις σκέψεις του. Όπως καταλαβαίνεις, εάν θέλεις να έχεις μια ποιοτική συζήτηση αυτή η τακτική δε θα βοηθήσει.
Εκτός αυτού, μπορείς να προσποιείσαι ότι ακούς. Να σου μιλά, να κουνάς καταφατικά το κεφάλι, αλλά να σκέφτεσαι τα επιπλέον έξοδα που έχεις αυτό το μήνα ή το ταξίδι που θα πας το καλοκαίρι. Όμως, ούτε και αυτό δε δημιουργεί μια αποτελεσματική επικοινωνία.
Ακόμη, μπορείς να ακούς επιλεκτικά. Να εστιάζεις σε ό,τι σε βολεύει και σε συμφέρει και να αφήνεις τα υπόλοιπα. Ή αντίθετα. Να επικεντρώνεσαι σε αυτά που δε σου αρέσουν και να αγνοείς τα κοινά σας στοιχεία. Δε θα πω εγώ αν αυτή η προσέγγιση είναι χρήσιμη. Είμαι βέβαιος ότι μπορείς να το καταλάβεις.
Το επόμενο στάδιο είναι να ακούς. Να ακούς προσεκτικά τον συνομιλητή σου. Και να το κάνεις με όλο σου το σώμα. Κάθε λέξη που λέει, χωρίς να τον διακόπτεις ή να σκέφτεσαι άλλα πράγματα.
Το ερώτημα, ωστόσο, που έγκειται εδώ είναι: αυτό αρκεί;
Για να φθάσουμε σε μια αποτελεσματική επικοινωνία, χρειάζεται να κάνουμε κάτι ακόμα. Να ακούμε μεν προσεκτικά, αλλά να συμμετέχουμε κιόλας. Όταν έρθει η σειρά μας. Όταν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του. Όμως, χρειάζεται να κάνουμε και τη δική μας αυτοαποκάλυψη.
Ο Frank Tyger έλεγε: «Η ακοή είναι μια από τις πέντε αισθήσεις. Η ακρόαση όμως είναι τέχνη.»
Εσύ, με ποιον τρόπο ακούς;
Νίκος Γιαννακόπουλος
PhD Candidate in Marketing – University of Piraeus
Public Speaking Coach – theSPEAKERS