Ανεξάρτητα από τον τομέα που εργάζεσαι, ακόμα και αν κάνεις ένα απόλυτα τεχνικό επάγγελμα, ο βαθμός της επιτυχίας σου εξαρτάται από την ικανότητά σου να αλληλεπιδράς αποτελεσματικά με άλλα άτομα.
Dale Carnegie
Μπορεί να έχεις συνέντευξη για μία νέα εργασία. Ίσως έχεις ένα meeting με τους συναδέλφους σου. Ενδεχομένως να έχεις κανονίσει μια συνάντηση μ’ έναν δυνητικό πελάτη. Τι καλείσαι να κάνεις;
Εννοείται ότι δεν αρκεί ένα άρθρο για να τα πας εξαιρετικά σε μια τέτοια περίσταση. Όμως, οι παρακάτω 3 προτάσεις θα κάνουν την παρουσία σου πιο επιδραστική και θετική:
01.Προσχεδίασε την είσοδο και την έξοδό σου.
Σκέψου να κατευθύνεσαι προς την αίθουσα και στα χέρια σου να κρατάς πράγματα. Πώς θα κάνεις χειραψία; Ως εκ τούτου, μπορείς να κρατάς την τσάντα σου ή τον χαρτοφύλακά σου με το αριστερό χέρι, ώστε να μπορείς να χαιρετήσεις με το δεξί. Αντίστοιχα, όταν η συνάντηση ολοκληρωθεί, πρώτα χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, έπειτα πάρε τα πράγματά σου και με σταθερά και σίγουρα βήματα κατευθύνσου προς την έξοδο.
02.Μη διακόπτεις.
«Μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε. Θα ήθελα να σας πω ότι κι εμείς…» «Χαίρομαι γιατί κι εγώ θα ήθελα να συνεργαστούμε. Είμαι έτοιμος να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.» Αν σε διέκοπταν, έστω και για να σου πουν κάτι θετικό, πώς θα σου φαινόταν; Γι΄ αυτό, όταν συζητάς με κάποιον άφησέ τον να ολοκληρώσει και έπειτα τοποθετήσου με τον τρόπο που θέλεις. Παράλληλα, για όση ώρα τον ακούς, μην σκέφτεσαι πώς θα απαντήσεις, αλλά δώσε την απαιτούμενη προσοχή, ενθαρρύνοντάς τον κατά διαστήματα, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι σου.
03.Χρησιμοποίησε τα ονόματα (ή επίθετα) των συνομιλητών σου.
Εάν θα μιλήσεις στον ενικό ή στον πληθυντικό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως, αν επιλέξεις τον ενικό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι πρέπει να χρησιμοποιείς το μικρό όνομα του συνομιλητή σου, ενώ αν χρησιμοποιήσεις πληθυντικό, αυτό συνδυάζεται με το «κύριος» ή «κυρία» και το επίθετό του. Μπορείς κατά τη διάρκεια της συζήτησης να χρησιμοποιήσεις αυτή την τεχνική δυο-τρεις φορές, καθώς τ’ όνομά μας είναι ο πιο γλυκός ήχος στ’ αυτιά μας.
Στην επόμενη συνάντηση που θα έχεις, προσπάθησε να κάνεις πράξη τα παραπάνω, δείχνοντας σεβασμό στον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Γι΄ αυτό μην αργήσεις, αλλά μην πας και νωρίτερα από πέντε λεπτά. Κι’ αυτό, γιατί αφενός θα δείξει υπερπροσπάθεια αφετέρου μπορεί να μην είναι έτοιμος και να τον φέρεις σε δύσκολη θέση.
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, θα ήθελα να θυμάσαι και κάτι ακόμα για να τα πας εξαιρετικά στην επόμενη συνάντηση. Το έλεγε και ο Oscar Wilde με τον πιο εμφατικό τρόπο: Να είσαι ο εαυτός σου! Εξάλλου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.
Νίκος Γιαννακόπουλος
Συγγραφέας
PhD candidate in Marketing – University of Piraeus
Public Speaking Coach – theSPEAKERS