Ποια είναι η καλύτερη επένδυση; Η επένδυση στον εαυτό μας! Το να φροντίζουμε να έχουμε μία συνεχή εξέλιξη σε όλους τους τομείς, μας οδηγεί αναπόφευκτα σε μία καλύτερη ποιοτικά ζωή.
Μπορεί η ελληνική κοινωνία να μην εξελίσσεται με τους ρυθμούς που εξελίσσονται κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία μας χαραγμένα κάποια στερεότυπα αλλά βήματα εξέλιξης γίνονται και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αναιρέσει. Η έννοια της ψυχοθεραπείας είναι ίσως από τα τελευταία ταμπού που έχουν μείνει ακόμα ριζωμένα στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως κάτι αφύσικο, άρρωστο, προβληματικό.
Αυτή η νοοτροπία έχει αρχίσει ωστόσο να αλλάζει και κάθε νέα γενιά δείχνει όλο και πιο εξοικειωμένη με αυτή την έννοια αλλά και γενικότερα με την ψυχική υγεία. Είμαστε σίγουροι όμως πως γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει ψυχοθεραπεία και τι προσφέρει στον άνθρωπο; Γύρω από το συγκεκριμένο θέμα επικρατούν αρκετοί μύθοι και αλήθειες και σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους σημαντικότερους από αυτούς για να ξεδιαλύνουμε λίγο το τοπίο.
Μύθος Νο1: Η ψυχοθεραπεία δεν είναι πανάκεια
Κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η λύση για όλα τα προβλήματα βρίσκεται στην ψυχοθεραπεία. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί αρκετά από τα προβλήματά μας μπορεί να έχουν μία πιθανά οργανική φύση οπότε θα χρειαστεί και η αντίστοιχη θεραπεία.
Μύθος Νο2: Η ψυχοθεραπεία δεν είναι κουβέντα του καφέ
Μπορεί η βάση της ψυχοθεραπείας να είναι η επικοινωνία ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτή η κουβέντα θα έχει τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει μία συζήτηση με έναν φίλο. Ποια είναι η διαφορά; Όταν συζητούμε με έναν φίλο μας για ένα πρόβλημά μας, τότε περιμένουμε να δείξει κατανόηση, συμπαράσταση και ίσως να μας προτείνει κάποια λύση. Η ψυχοθεραπεία όμως δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.
Μύθος Νο3: Η ψυχοθεραπεία δεν είναι συναισθηματική αποφόρτιση
Μπορεί το περιβάλλον στο οποίο διεξάγεται η ψυχοθεραπεία να είναι ασφαλές για να μπορέσει να εκφράσει κάποιος μερικά δύσκολα συναισθήματα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι αυτός. Το να νιώσει ο θεραπευόμενος ανακούφιση συναισθημάτων μπορεί να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα, όμως μακροπρόθεσμα δεν λύνει το πρόβλημα και συντηρεί βαθύτερες αλλαγές.
Αλήθεια Νο1: Η ψυχοθεραπεία είναι ανακάλυψη συνδέσεων και νοήματος
Στόχος της ψυχοθεραπείας, σε ένα πρωτογενές επίπεδο, είναι να κατανοήσει ο θεραπευόμενος τη φύση των προβλημάτων του. Μέσω της συζήτησης δημιουργούνται συνδέσεις των προβλημάτων του παρόντος με εμπειρίες και βιώματα του παρελθόντος. Στη συνέχεια αναλύουμε το τι έχει προκαλέσει αυτές τις συνδέσεις και τι τις συντηρεί. Εκτός αυτών, παρατηρούμε και τι επιβαρύνει αρνητικά τα προβλήματα αλλά και τι λειτουργεί θετικά.
Αλήθεια Νο2: Ψυχοθεραπεία = Ανακάλυψη του εαυτού
Αυτές οι συνδέσεις για τις οποίες μιλήσαμε παραπάνω μπορεί να εμπεριέχουν συναισθηματική φόρτιση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον θεραπευόμενο στο να προβληματιστεί, να θυμώσει, να εκνευριστεί. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει επιτυχία η διαδικασία. Το κάθε άλλο. Ο ρόλος του θεραπευτή εξάλλου είναι να τον βοηθήσει να ανακαλύψει τα αρνητικά μοτίβα και στη συνέχεια να μάθει πως να τα αποφεύγει.
Αλήθεια Νο3: Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ασφαλές ρίσκο και ένα δώρο
Το να ενθαρρύνεται ο θεραπευόμενος στο να παίρνει ρίσκα σε κάθε συνεδρία είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σύμφωνα με τον Yalom γιατί έτσι τολμάει να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα κάθε φορά. Αυτά τα ρίσκα όμως είναι ασφαλή στην ψυχοθεραπεία και βοηθούν τον θεραπευόμενο να εξελιχθεί. Μέσω της διαδικασίας της επανακάλυψης του εαυτού μας μπορούμε να ξεπεράσουμε αρκετές ψυχικές διαταραχές και να αποβάλλουμε δυσλειτουργικές συνήθειες που έχουμε και μας κρατούν στάσιμους στη ζωή μας.
Με το να βελτιώνουμε στο καλύτερο δυνατό τον εαυτό μας, αυτόματα θέτουμε τα θεμέλια για μία καλύτερη ποιοτικά ζωή. Αυτή είναι και η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί; Γιατί μία ποιοτική ζωή αποφέρει τη σταθερότητα και τη γαλήνη που ο καθένας μας χρειάζεται για να είναι εναρμονισμένος με τον εαυτό του και με τους γύρω του.
Νίκος Βόπης
Ph.D. candidate in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS