Τα ψυχολογικά σύνδρομα είναι φαινόμενα τα οποία συναντούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας αρκετά συχνά και έχουν ευρεία γκάμα. Από μικρά, παροδικά επεισόδια μέχρι σοβαρές και ανίατες ψυχικές ασθένειες. Ανεξαρτήτως όμως συνδρόμου, είτε πρόκειται για κάτι μείζονος είτε για κάτι ήσσονος σημασίας, όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Εμποδίζουν τον πάσχοντα από την πραγματικότητα.
Αυτά τα σύνδρομα που θα δούμε και παρακάτω δεν υποκύπτουν στα γεγονότα και δεν υπακούν στη λογική. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε έξι ψυχολογικά σύνδρομα εκτός λογικής.
Σύνδρομο Κοτάρ
Αυτό το σύνδρομο είναι γνωστό και ως “walking corpse”. Ένα σπάνιο σύνδρομο στο οποίο ο πάσχων θεωρεί πως είναι νεκρός, ότι έχει πάψει να υπάρχει, να υφίσταται ή ότι έχει απωλέσει τα εσωτερικά του όργανα. Πρόκειται για ένα σύνδρομο το οποίο συναντάται συχνά σε ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Η άρνηση της παραδοχής ύπαρξης αυτών των ατόμων δυσκολεύει πολύ την αίσθηση της πραγματικότητας.
Σύνδρομο “Folie a deux”
Στην κυριολεξία αυτό μεταφράζεται ως “τρέλα που μοιράζεται στα δύο”. Η τεχνική του ονομασία είναι “διαμοιρασμένη ψυχωτική διαταραχή” και εμφανίζεται σε δύο ή και περισσότερα άτομα τα οποία είναι πολύ κοντά και μοιράζονται την ίδια αυταπάτη.
Σύνδρομο “Paris”
Πρόκειται για μία παροδική κατάσταση και εμφανίζεται σε ανθρώπους που επισκέπτονται το Παρίσι και το βρίσκουν μικρότερο των προσδοκιών τους. Σε αυτό το σύνδρομο εμφανίζονται παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις καταδίωξης, κρίσεις άγχους και άλλα σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να ακούγεται σαν αστείο αλλά τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι το χρόνο νοσούν από αυτό.
Σύνδρομο “Οθέλλος”
Σε αυτό το σύνδρομο ο πάσχων θεωρεί ότι ο/η σύντροφός του/της τον/την απατά ενώ δεν υπάχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Δεν πρόκειται για μία απλή ζήλεια και ο πάσχων βιώνει έντονες μανιώδεις σκέψεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι να ελέγχει διαρκώς τον/την σύντροφό του, να τους ανακρίνει, να τους παρακολουθεί και πολλές φορές να ασκεί και βία.
Κλινική λυκανθρωπία
Σε αυτό το σύνδρομο ο πάσχων θεωρεί πως βρίσκεται σε μια διαδικασία μετατροπής σε ζώο. Δεν αφορά όμως μόνο τους λύκους. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που θεωρεί ο άνθρωπος ότι μετατρέπεται σε βάτραχο, σε γάτα, σε άλογο, σε κάποιο πουλί.
Σύνδρομο “διπλού υποκειμένου”
Εδώ ο πάσχων θεωρεί πως υπάρχει ένας σωσίας του με διαφορετική προσωπικότητα και διαφορετική ζωή. Ο σωσίας αυτός μπορεί να είναι άγνωστος, μπορεί όμως να είναι και μέλος του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Ο άνθρωπος αυτός θεωρεί μάλιστα ότι κάποιος του έκλεψε την εμφάνιση και αυτό τον οδηγεί σε ψυχολογικές ή σωμαστικές επιθέσεις και εντοπίζεται σε διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια.
Νίκος Βόπης
Ph.D. in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS