Σου έχει συμβεί να ήσουν σε μια επαγγελματική εκδήλωση και δεν ήξερες τι να κάνεις; Μήπως σου έχει τύχει να είσαι καλεσμένη/ος σ’ ένα πάρτι και δεν έβλεπες την ώρα να φύγεις;
Καταρχάς, θα ήθελα να σου πω ότι δεν είναι κάτι περίεργο. Η δημόσια ομιλία (οποιαδήποτε, δηλαδή, ομιλία άνω των 3 ανθρώπων, όπως συνηθίζει να λέει ο Απόστολος Κουμαρίνος) είναι κάτι το οποίο παρ’ όλο που κάνουμε συνεχώς, σε αρκετούς από εμάς -αν όχι σε όλους- υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και προφανώς, δεν αρκεί ένα άρθρο για να επικοινωνούμε επιδραστικά, όμως παρακάτω ακολουθούν 3 τρόποι για να βελτιώσουμε σημαντικά την επικοινωνία μας:
Νο1: Να είσαι αληθινή/ός με ευγένεια.
Αυτό σημαίνει ότι εάν συνέβη κάτι περίεργο μπορείς να το πεις. Εάν χρειάζεται να φύγεις μπορείς να το μοιραστείς με τους συνομιλητές σου. Σε περίπτωση που δεν σου άρεσε πολύ, το φαγητό, είναι κι αυτό κάτι που μπορείς να αναφέρεις. Όμως, θα ήθελα να μην αναφέρεσαι μόνο σε αρνητικά πράγματα. Έχεις τόσα πολλά, στα οποία μπορείς να αναφερθείς. Εστίασε σ’ αυτά που δημιουργούν θετικά συναισθήματα και προάγουν τη συζήτηση.
Νο2: Κάνε τις κατάλληλες ερωτήσεις διατηρώντας οπτική επαφή.
«Είστε πολλή ώρα εδώ;», «Σου αρέσει η μουσική;» είναι δύο ερωτήσεις που θα μπορούσες να κάνεις σε μια επαγγελματική ή και κοινωνική συνάντηση. Ωστόσο, θεωρείς ότι είναι, οι πλέον, επιδραστικές; Είναι ερωτήσεις που θα συνεχίσουν με ευκολία την επικοινωνία; Εννοείται ότι μπορείς να κάνεις μια αντίστοιχη ερώτηση για να σπάσει ο πάγος, αρκεί να μην το κάνεις συνεχώς. Βρες, δηλαδή, ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά και (καταλαβαίνεις ότι) ενδιαφέρουν τον συνομιλητή σου.
Νο3: Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να συναντηθείτε ξανά.
Εφόσον ήταν μια όμορφη αλληλεπίδραση, γιατί να μην προγραμματίσετε να συναντηθείτε στο μέλλον; Δεν εννοώ ότι κάθε νέο άνθρωπο που συναντάς, θα πρέπει να προσπαθείς να τον συναντήσεις μελλοντικά. Αλλά, σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει σε προσωπικό, κοινωνικό ή προσωπικό επίπεδο, καλείσαι να κάνεις εύκολη μια επόμενη συνάντηση. Εάν θα το πεις εκείνη τη στιγμή ή σε επόμενο χρόνο, εξαρτάται από την περίσταση και τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Μπορείς για παράδειγμα, να δώσεις την επαγγελματική σου κάρτα, το τηλέφωνό σου ή κάποιο προφίλ σου στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, μπορείτε να μιλήσετε μελλοντικά και να του προτείνεις μία συνάντηση. Αλλά, θα ήθελα να θυμάσαι ότι για να θέλει και ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου να σε δει, θα χρειαστεί, εκτός από το να έχετε λόγο να βρεθείτε να μην (φαίνεται ότι) υπερπροσπαθείς ή το σκεφτόσουν από πριν, αλλά ήταν φυσικό επακόλουθο της συζήτησής σας.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κάποια εκδήλωση, θα ήθελα να έχεις κατά νου τα παραπάνω, κάνοντάς τα με τρόπο που σου ταιριάζουν και φανερώνουν την προσωπικότητά σου. Πάντως, να θυμάσαι ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεστε στον ίδιο χώρο και μέχρι τώρα δεν γνωρίζεστε, μπορεί να γίνει φίλος σου, μελλοντικός συνεργάτης ή ακόμα και σύντροφός σου!
Νίκος Γιαννακόπουλος
Συγγραφέας του Best Seller «Οι Τρεις Αποτυχίες»
PhD candidate in Marketing – University of Piraeus
Principal Public Speaking Coach – theSPEAKERS