Κατά την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους επικοινωνούμε ιδέες, προσδοκίες και συναισθήματα, επιβεβαιώνοντας την κοινωνική μας οντότητα και ξεπερνώντας
οποιονδήποτε φόβο. Αυτή η διαδικασία γίνεται πιο πολύπλοκη αν συνυπολογίσουμε τη συναισθηματική μας διάθεση, του συνομιλητή μας, καθώς επίσης το επίπεδο προσοχής και συγκέντρωσης του ανθρώπου που θα αποκωδικοποιήσει το μήνυμα.
Σύμφωνα με τον Άλαν Γκάρνερ, οι άνθρωποι με υψηλές επικοινωνιακές δεξιότητες γνωρίζουν κάποιες εύχρηστες τεχνικές- τις οποίες έμαθαν είτε εμπειρικά είτε μελετώντας και εξασκώντας τες- και παρουσιάζονται παρακάτω:
Ερωτήσεις που προάγουν τη συζήτηση: Οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου, σε αντίθεση με του κλειστού, ζητούν απαντήσεις με παραπάνω από μία ή δύο λέξεις. Μοιάζουν με ερωτήσεις εκθέσεων, αφού ζητάμε από το συνομιλητή μας να επεκταθεί σε κάποιο θέμα, δείχνοντας ενδιαφέρον για αυτό, με αποτέλεσμα η συζήτηση να διαρκεί περισσότερο και να έχει μεγαλύτερο βάθος. Ένας έξυπνος τρόπος για να μετατρέπουμε τις ερωτήσεις σε ανοικτές, είναι να ξεκινάμε την ερώτηση με το ‘’πώς’’, γιατί’’ και ‘’με ποιόν τρόπο’’, ώστε να του δώσουμε το χώρο να νιώσει άνετα μαζί μας.
Ειλικρινή θετικά σχόλια: Ο πιο συνηθισμένος τρόπος έκφρασης θαυμασμού είναι τα άμεσα θετικά σχόλια, επαινώντας το συνομιλητή μας για κάποια συμπεριφορά του, για την εμφάνισή του ή και για αντικείμενα που κατέχει. Για να έχουν θετικό αντίκτυπο στην επικοινωνία είναι θεμιτό να είναι συγκεκριμένα, να μην αποτελούν ανταπόδοση ίδιου κομπλιμέντου, αλλά και να εκφράζεται η δυσαρέσκεια, όταν κρίνεται αναγκαίο.
Ενεργητική ακρόαση: Η ενεργητική ακρόαση είναι, ιδιαίτερα, χρήσιμη όταν δεν είστε βέβαιοι ότι καταλάβατε τι εννοεί ο συνομιλητής, καθώς και όταν επικοινωνείται ένα σημαντικό ή συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα. Με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνουμε το συνομιλητή μας να εκφραστεί ελεύθερα, βοηθώντας τον να ηρεμήσει και ταυτόχρονα, ενισχύεται η εμπιστοσύνη μεταξύ μας.
Ελεύθερες πληροφορίες: Ακούγοντας προσεκτικά το συνομιλητή σας, θα παρατηρήσετε ότι συχνά σάς δίνει ελεύθερες πληροφορίες, ενώ αν τις θεωρείτε ενδιαφέρουσες ή χρήσιμες, μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε κάνοντας κάποιο σχόλιο ή ερώτηση. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη περισσότερης σύνδεσης μεταξύ σας, ενδεχομένως, αλλάζοντας και θέμα, αφού ελάχιστες κοινωνικές συζητήσεις παραμένουν στο ίδιο θέμα για αρκετά λεπτά.
Αυτοαποκάλυψη: Με τους παραπάνω τρόπους θα δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες ώστε να σας επιτρέψουν να μπείτε στον κόσμο τους, όμως δε θα βοηθήσει να γνωρίσουν το δικό σας. Επομένως, αν δεν αποκαλύψετε μερικά πράγματα για εσάς, δε θα μπορεί να ενισχυθεί η αμοιβαιότητα και η συζήτηση θα τελειώσει με αρνητικό πρόσημο. Η αυτοαποκάλυψη, είναι ωφέλιμο να είναι συμμετρική με του συνομιλητή σας, ενώ το πιθανότερο είναι να σάς κάνει και αυτός ερωτήσεις που θα αφορούν τη δική σας αποκάλυψη. Παράλληλα, ακόμα και αν δε σας ρωτήσει κάτι, μπορείτε πριν κάνετε την επόμενη ερώτηση να παραθέσετε τη δική σας γνώμη ή πληροφορία, αναδεικνύοντας την αυθεντικότητά σας.
Αυτοί που τα καταφέρνουν τόσο καλά στην επικοινωνία τους, ώστε να έρχονται σε ουσιαστική επαφή με τους άλλους και να δημιουργούν μακροχρόνιες ποιοτικές σχέσεις, δε γεννιούνται με κάποιο χάρισμα, αλλά είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και εξάσκησης.
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μία συζήτηση προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω τεχνικές και είναι βέβαιο πως θα απολαύσετε την επικοινωνία!
Νίκος Γιαννακόπουλος
Υποψήφιος διδάκτωρ Marketing – Πανεπιστήμιο Πειραιά