
Σου έχει συμβεί να θέλεις να κάνεις μια δύσκολη συζήτηση και να μην έχεις το σθένος να την ξεκινήσεις; Μπορεί να είναι εκείνη η κουβέντα με τον σύντροφό σου ή με τη φίλη σου, για να τους εκφράσεις τα παράπονά σου. Ενδεχομένως να είναι στην εργασία σου, για να ζητήσεις εκείνη την πολυπόθητη προαγωγή.
Όπως και να ‘χει, οι δύσκολες συζητήσεις θα μας πάνε μπροστά. Αν τις αποφύγουμε, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να βάζουμε κάτω από το χαλάκι τα θέματα που έχουμε και -αργά ή γρήγορα- να επιστρέψουν. Ή μπορεί, αποφεύγοντάς τες να χάνουμε επιπλέον απόλαυση που θα μπορούσαμε να λάβουμε. Γι’ αυτό, ίσως, χρειάζεται να τις επιδιώκουμε τελικά.
Ποια είναι, όμως, τα βήματα για να κάνουμε μία δύσκολη συζήτηση;
01.Κάνε τη σύνοψη των γεγονότων
Μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας, εν συντομία, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Είτε ποια είναι τα πεπραγμένα σου -εφόσον είναι μια επαγγελματική συζήτηση- είτε ποια γεγονότα σε ώθησαν να κάνεις αυτή τη συζήτηση. Σ’ αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να είσαι συγκεκριμένος και να αποφύγεις γενικεύσεις που θα κουράσουν τον συνομιλητή σου.
02.Δήλωσε την επιθυμία σου
Σε πολλές περιπτώσεις, τείνουμε να παραλείπουμε αυτό το βήμα και χάνουμε όλα θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Γιατί, τι νόημα έχει εάν πούμε ποια είναι τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει εις πέρας ή τι δεν μας αρέσει, εάν δεν προτείνουμε κάτι; Και προσοχή: εφόσον θέλουμε να αναφερθούμε σε κάτι που δεν μας αρέσει, είναι χρήσιμο να εστιάσουμε στη συμπεριφορά ή στο συναίσθημα που μας δημιουργείται και όχι στον ίδιο τον άνθρωπο. Γιατί είναι άλλο το «είσαι εγωιστής» και άλλο το «αυτό που κάνεις είναι εγωιστικό» ή ακόμα καλύτερα «μ’ αυτό που κάνεις νιώθω περίεργα/άβολα/αμήχανα».
03.Σκέψου τι προτίθεσαι να δώσεις
Άραγε, έχει νόημα αν σε οποιαδήποτε σχέση κερδίζει μόνο ο ένας από τους δύο; Τις περισσότερες φορές, κατά τη γνώμη μου, μάλλον όχι. Γι’ αυτό, εάν νιώθεις έτοιμος να κερδίσεις κάτι απ’ αυτή τη δύσκολη συζήτηση, θα χρειαστεί να είσαι διατεθειμένος να δώσεις κάτι πίσω. Να κάνεις μια παραχώρηση. Έστω και πολύ μικρή. Μ’ αυτό τον τρόπο θα το χαρείτε και οι δύο.
Κατανόησε, λοιπόν, ότι μέσα από δύσκολες συζητήσεις μπορούν να βγουν σπουδαία αποτελέσματα. Εκτός των υπολοίπων, θα μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Μην φοβάσαι να κάνεις μια τέτοια συζήτηση. Όμως, προετοιμάσου κατάλληλα. Αναγνώρισε το δικό σου μερίδιο ευθύνης. Ζήτα αλλαγές. Και στο τέλος, είμαι βέβαιος ότι θα νιώθεις υπερηφάνεια που το έκανες. Όποιο κι εάν είναι το αποτέλεσμα.
Νίκος Γιαννακόπουλος
Συγγραφέας
PhD candidate in Marketing – University of Piraeus
Public Speaking Coach – theSPEAKERS