Η αλήθεια είναι μία και μονάχα μία! Ναι, ο εγκέφαλός μας επηρεάζεται και μάλιστα πολύ σοβαρά από ένα χωρισμό.
Δεν έχει σημασία εάν με τον άνθρωπο που χωρίσαμε ήμασταν μαζί για έξι μήνες, τρία χρόνια ή περισσότερο. Κάθε φορά που φέρνουμε στη μνήμη μας το εν λόγω πρόσωπο πυροδοτούνται νευρώνες του εγκεφάλου μας, οι νευρώνες “ανταμοιβής” όπως ονομάζονται και οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον κερκοφόρο πυρήνα και την κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή του εγκεφάλου μας.
Αυτά είναι τα μέρη του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν όταν οι επιστήμονες τοποθετήσουν έναν εθελοντή σε ένα μηχάνημα fMRI και του δείξουν φωτογραφίες αυτών των προσώπων.
Ξέρετε όμως ποιο είναι το τρομερά ενδιαφέρον;
Στα ίδια μέρη του εγκεφάλου παρατηρείται δραστηριότητα και όταν κάποιος έχει κάνει λήψη κοκαΐνης ή κάποιας άλλης ναρκωτικής ουσίας. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά επιβεβαιώνει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός, ότι ο έρωτας είναι σαν τα ναρκωτικά. Η ενεργοποιήση αυτών των νευρώνων απελευθερώνει ντοπαμίνη και αυτή με τη σειρά της ενεργοποιεί κυκλώματα που δημιουργούν το αίσθημα της λαχτάρας και της επιθυμίας.
Αυτή η εμμονή που δημιουργεί ο έρωτας στον εγκέφαλο σβήνει όταν η ερωτική σχέση εξελίσσεται σε μία μακροπρόθεσμη συντροφική σχέση και εδώ έρχεται το ρητό “ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα” και άλλα παρεμφερή αποφθέγματα. Όταν λοιπόν αυτή η σχέση οδηγήσει στο χωρισμό όλα αυτά τα παλιά συναισθήματα λαχτάρας που μας δημιουργεί ο έρωτας επανέρχονται. Οι νευρώνες ανταμοιβής περιμένουν να πάρουν τη “δόση” τους εις μάτην μιας και το συγκεκριμένο άτομο δεν είναι πια στη ζωή μας και όχι μόνο μένει “στερημένος” ο εγκέφαλος αλλά δυναμώνει και την επιθυμία για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Πείσμα στο πείσμα σαν να λέμε λαϊκά!
Όλο το σύστημα “ανταμοιβής” είναι και το υπεύθυνο για όλα τα “χαζά” πράγματα που ίσως ακολουθήσουν και μετά τα μετανιώσουμε. Το να πάρουμε τηλέφωνο όντας μεθυσμένοι, το να βρεθούμε μαζί του/της ερωτικά μετά τον χωρισμό. Το κίνητρο που έχει ένας χωρισμένος είναι εγκεφαλικά πιο έντονο από άλλα διότι ο ρομαντισμός συνδέεται με πιο πρωτόγονα τμήματα του εγκεφάλου. Είμαστε δηλαδή ρομαντικοί σχεδόν από πάντα. Χόμο χάμπιλις μη σας πω και χόμο ερέκτους! Τόσο παλιά!
Φυσικά, όλη αυτή η ταραχή μέσα στον εγκέφαλό μας θα φανεί και σωματικά. Όταν χωρίζουμε μπορεί να μας πονάει το στήθος μας, να νιώθουμε άρρωστοι, να έχουμε μία αίσθηση βύθισης. Απόλυτα φυσιολογικά όλα. Ο χωρισμός σωματοποιείται και είναι και ιδιαίτερα επίπονος!.
Πώς αποδεικνύεται αυτό; Μελέτες που έγιναν σε φρεσκοχωρισμένους ανθρώπους έδειξαν ότι τα οι νευρώνες “ανταμοιβής” δεν ήταν τα μόνα συστήματα που ενεργοποιούνται όταν χωρίζουμε αλλά και τμήματα του εγκεφάλου που είναι αρμόδια για την αγωνία και την αντίδραση στον σωματικό πόνο.
Πώς μπορούμε να μετριάσουμε όμως ή και να εξαλείψουμε αυτά τα συμπτώματα; Γίνεται;
Φυσικά και γίνεται! Όλα είναι θέμα επιλογών!
Τι εννοούμε με αυτό; είναι απόλυτα φυσιολογικό να περνάτε το θρήνο και τον οδυρμό σας και αυτό να κάνει τον κύκλο του αλλά εάν θέλετε να προχωρήσετε γρηγορότερα τότε ο τρόπος είναι ο εξής: Αντί κάθε φορά που σκέφτεστε το εν λόγω άτομο να φέρνετε στο νου σας όμορφες στιγμές προσπαθήστε να σκεφτείτε το πόσο ευγνώμονες είστε για όλο αυτό, να κατανοήσετε τυχόν λάθη σας και να συνειδητοποιήσετε ότι εν τέλει αυτός ο χωρισμός συνέβη για κάποιους λόγους. Μην αυτομαστιγόνεστε, αποδεχτείτε το, κατανοήστε το, γίνετε ο αντικειμενικός κριτής της σχέσης και προχωρήστε. Μόνο έτσι θα λυτρωθείτε και θα μπορέσετε να πάτε στο επόμενο στάδιο χωρίς να χαραμίσετε πολύ χρόνο απ’ τη ζωή σας.
Νίκος Βόπης
Ph.D. candidate in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS