Έχεις νιώσει ποτέ, όντας σε μία ερωτική σχέση, ότι δεν μπορείς να εκφραστείς όπως θα έκανες με την οικογένεια σου ή τους φίλους σου;
Έχεις νιώσει ότι θέλεις να εκφράσεις τα αληθινά σου συναισθήματα για την άλλη πλευρά αλλά σε πνίγουν οι πεποιθήσεις και ότι μπορεί να θεωρηθείς δεδομένος/η;
Είτε είσαι σε μία ερωτική σχέση είτε όχι, πιθανώς να σκέφτεσαι ότι η έλευση ενός νέου ατόμου στη ζωή μας επηρεάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε μέσα στην ερωτική σχέση. Ορθώς σκέφτεσαι. Επηρεάζεται ο τρόπος λεκτικής επικοινωνίας (δημόσια ομιλία) αλλά και ο τρόπος μη λεκτικής επικοινωνίας (γλώσσα σώματος) από κάθε νέο άτομο που επιφέρει νέα επικοινωνιακά ερεθίσματα, νέες λέξεις, νέες μικροεκφράσεις στη σφαίρα του αντιληπτού επικοινωνιακού τρόπου.
Πολλές φορές με ρωτούν ποιοι είναι οι τρόποι που κάποιος/α μπορεί να ακολουθήσει ώστε να εκφράζεται καλύτερα, ευστοχότερα και χωρίς πίεση σε μία ερωτική σχέση.
Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι τρόποι και κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε προς τον εαυτό σας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εκφράσετε αρμονικά αυτά που νιώθετε και σκέφτεστε.
i. Σκέψου τι θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την άλλη πλευρά. Όπως αναφέρεται και στην αρχαία Ελλάδα πριν εκφράσεις κάτι σκέψου εάν καλύπτει τις εξής 3 προϋποθέσεις, εάν «περνά» αυτές τις 3 πύλες:
Εάν τηρούνται τα παραπάνω 3 χαρακτηριστικά, τότε η έκφραση του λόγου σου δε θα φέρει σε δύσκολη θέση την άλλη πλευρά αλλά ούτε και εσένα.
ii. Προσέγγισε με θετική διάθεση τα πράγματα. Αρκετές φορές περιοριζόμαστε από τις πεποιθήσεις μας και τα στερεότυπα της κοινωνίας. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των προγόνων μας, υπάρχει τόσο στο DNA μας όσο και στις καθημερινές συμπεριφορές χωρίς να βοηθά πάντα την εξελικτικότητα στις σχέσεις και στον τρόπο σκέψης. Ξεκίνησε αντίθετα! Αντί να περιμένεις να σε πείσει κάποιος για κάτι ή να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου, εσύ κάνε το αντίθετο. Ξεκίνησε με πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτόν και τα λεγόμενα του. Έτσι θέτεις τα θεμέλια για κάτι υγιές, ξεκινάς χωρίς αμφισβητήσεις, φόβους και επιφυλακτικότητα και βέβαια με θετική διάθεση. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να ανατρέψει ή να εξελίξει αυτό το προσοδοφόρο κλίμα. Η παραπάνω προσέγγιση θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις ένα πιο θετικό, «ανοικτό» λεξιλόγιο και να υιοθετήσεις μια πιο προσεγγίσιμη στάση σώματος η οποία μπορεί να συνοδεύεται με περισσότερα χαμόγελα.
iii. Η ειλικρίνεια είναι σημαντικό να περιέχει την ενσυναίσθηση. Η ψυχολόγος Φ. Οικονομάκου αναφέρει ότι η ικανότητα μας να αισθανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου σαν να είναι δικά μας και μέσω αυτής της ικανότητας, μπορούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του. Άρα είναι εύκολα κατανοητό ότι η ενσυναίσθηση, με απλά λόγια, μας βοηθά να καταλάβουμε τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει η άλλη πλευρά. Πολλές φορές γινόμαστε αφοπλιστικά ή έντονα ειλικρινείς χωρίς η στάση μας να περιέχει ενσυναίσθηση. Πιο συγκεκριμένα, καλούμαι και επιβάλλεται να είμαι ειλικρινής στη σχέση μου. Εύκολα ωστόσο η ειλικρίνεια σε ένα θέμα μπορεί να περιέχει αρνητικό πρόσημο ή θετικό πρόσημο μέσω της ενσυναίσθησης. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσεις θέλεις να επικοινωνήσεις κάτι ειλικρινές, κάνε το με ενσυναίσθηση και όχι απότομα και με αιχμηρές λέξεις.
iv. Εξήγησε στην άλλη πλευρά πως σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά της αντί να αντιδράς ή να γίνεσαι αφοριστικός/ή. Εξηγώντας πως νιώθεις μπορείς να δώσεις στην άλλη πλευρά το περιθώριο τόσο να βελτιώσει μια συμπεριφορά όσο και να καταλάβει πραγματικά πως νιώθεις ή τι βιώνεις. Μία από τις πιο όμορφες επιλογές που έχεις όταν δεν βρίσκεις λόγια να εκφράσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα που μπορεί να σου προκαλεί η άλλη πλευρά από μία συμπεριφορά.
Η επικοινωνία πάντα θα παραμένει βασικό συστατικό σύνδεσης σε οποιαδήποτε σχέση – ερωτική ή μη. Ακολουθώντας τρόπους που σε βοηθούν να εκφράζεσαι καλύτερα, αυτομάτως μπορείς να συνδέεσαι καλύτερα και κυριότερα να νιώθεις πιο κοντά στον ίδιο σου τον εαυτό.
Επικοινωνία λοιπόν με αγάπη, ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια, σεβασμό, προστιθέμενη αξία και όρια.
Αποστόλης Κουμαρίνος
Ιδρυτής των theSPEAKERS & Πρωταθλητής Δημόσιας Ομιλίας