Τις περισσότερες φορές όταν μιλάμε, δε σκεφτόμαστε ακριβώς την κάθε λέξη που εκφέρουμε. Μήπως, όμως, καλούμαστε να το κάνουμε; Μήπως, τελικά, οι λέξεις που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο στη ζωή μας από αυτό που νομίζουμε;
Για να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα της επίδρασης διάφορων ηγετών όπως ο Γκάντι, ο Τσόρτσιλ, ο Μαντέλα και ο Λούθερ Κινγκ αρκεί να ανατρέξουμε στο λεξιλόγιό τους. Ναι, τα κατάφεραν με την καθαρή δύναμη των λέξεων τους. Προφανώς, η εύστοχη και συνειδητή επιλογή των λέξεων δεν είναι αρκετή, όμως πολλοί ικανοί και ταλαντούχοι άνθρωποι έμειναν στην αφάνεια επειδή δεν κατάφεραν να εμπνεύσουν με το λεξιλόγιό τους.
Σύμφωνα με τον Andrew Newberg , νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, μία λέξη έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου. Οι λέξεις, λοιπόν, μπορούν να υποδείξουν στους ανθρώπους δυνατότητες που μέχρι τότε δεν είχαν σκεφτεί ότι υπήρχαν. Οι λέξεις μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να νιώσουν χαρούμενοι για τους εαυτούς τους και να κινητοποιηθούν.
Μπορούν, παράλληλα, να σε βοηθήσουν να υπερβείς τα όριά σου. Όπως λέει και ο Robin Sharma στο βιβλίο του «Ηγέτης Δίχως Τίτλο», όταν ξεπερνάς τα όριά σου πετυχαίνεις, τελικά, τα ίδια σου τα όρια να διευρύνονται. Και αυτό είναι μαγικό.
Πολλοί, βέβαια, πέφτουμε στην παγίδα να πιστεύουμε ότι τα σκληρά λόγια φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα κερδίσουμε πολύ περισσότερα μιλώντας ενθαρρυντικά.
Το κομψό και εκλεπτυσμένο λεξιλόγιο θα σε κάνει να νιώθεις περισσότερο πάθος, θα σου αναδείξει νέα κίνητρα και θα σου προσφέρει περισσότερη ενέργεια.
Πρακτικά, όμως, πώς μπορώ να το εφαρμόσω αυτό στην καθημερινότητά μου;
Εδώ, μπορούμε να κάνουμε μια δοκιμασία. Θα γράψω δύο προτάσεις με το ίδιο νόημα και εσύ θα επιλέξεις ποια από τις δύο προτιμάς.
– Δυστυχώς, είναι μια πολύ δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά μου και δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ αυτή τη φοβερή ευκαιρία. Πρέπει, όμως, να ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα.
– Για να είμαι ειλικρινής, έχω μια πολύ απαιτητική εβδομάδα στην εργασία μου, αν και θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτή την καταπληκτική πρότασή σου. Καλούμαι, λοιπόν, να ξεπεράσω αυτό το ζήτημα.
Είμαι σίγουρος ποια από τις δύο προτιμάς. Τώρα ξαναδιάβασέ τες προσεκτικά, λέξη προς λέξη. Δες την κάθε λέξη και αυτή με την οποία την αντικαταστήσαμε. Μπορείς να ξεκινήσεις να το κάνεις κι εσύ.
Ως εκ τούτου, μπορείς να αλλάξεις την καθημερινότητά σου, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λεξιλόγιο. Καν’ το για ένα μήνα. Αν νομίζεις ότι τίποτα δεν αλλάζει, μπορείς να επαναφέρεις στη ζωή σου λέξεις με αρνητικό πρόσημο.
Για να το κάνεις, λοιπόν, αυτό, καλείσαι να ακούς τα λεγόμενά σου. Έπειτα, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ομιλίας σου να επιλέγεις λέξεις με θετικό και ενθαρρυντικό περιεχόμενο. Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Όταν χρησιμοποιείς κάποια λέξη που δε σου αρέσει, απλά διόρθωσέ τη. Το αποτέλεσμα θα είναι θαυμάσιο!
Και στο τέλος, θα καταφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο να κάνουμε αυτό που λέει ο Pablo Neruda: να εκφράσουμε στους άλλους αυτό που, πραγματικά, είμαστε!
Νίκος Γιαννακόπουλος
PhD Candidate in Marketing University of Piraeus
Body Language Instructor theSPEAKERS