Η έννοια της ψυχοθεραπείας συνεχίζει να αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας ένα ταμπού. Για ποιο λόγο οι άνθρωποι αποφεύγουν όμως την ψυχοθεραπεία;
Ένας στους πέντε ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια ψυχική ασθένεια αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι αναζητούν βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 60% όσων αντιμετωπίζουν κάποια ασθένεια αναζητούν βοήθεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να δημιουργούνται άλλα προβλήματα, πιο σοβαρά.
Γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν την ψυχοθεραπεία, για ποιο λόγο δεν αναζητούν βοήθεια ενώ γνωρίζουν ότι οτιδήποτε άλλο έχουν δοκιμάσει δεν λειτουργεί;
Δικαιολογία Νο1: “Εντάξει, δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα”
Η πρώτη δικαιολογία είναι το να υποτιμούμε τα όσα μας συμβαίνουν. Είναι μία πολύ συχνή δικαιολογία και τη χρησιμοποιούμε κυρίως για να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας και να κρύψουμε κάτω από το “χαλί” τα όσα μας ταλαιπωρούν. Μπορεί οι γύρω σας να παρατηρούν αλλαγές στη συμπεριφορά σας αλλά εσείς επιμένετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Αυτό όμως θα πρέπει να σας παρακινήσει στο να αναζητήσετε βοήθεια. Το να υποφέρετε μόνοι είναι πολύ σκληρό και δεν σας αξίζει!.
Δικαιολογία Νο2: “Δεν αντέχω οικονομικά την ψυχοθεραπεία”
Η δεύτερη δικαιολογία αφορά την τσέπη μας. Σε αυτό το σημείο έρχομαι να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη μου φράση. “Όλα είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων”. Προφανώς και ο θεράπων θα πρέπει να πληρωθεί για τη γνώση και την υπηρεσία που παρέχει. Επειδή όμως ζούμε σε δύσκολες εποχές υπάρχει στην πλειοψηφία των θεραπευτών αρκετά μεγάλη ευελιξία σε αυτό το κομμάτι. Κάντε την έρευνά σας σωστά και εις βάθος και σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε κάτι που αντέχει η τσέπη σας.
Δικαιολογία Νο3: “Δεν χρειάζομαι θεραπεία”
Η έννοια “θεραπεία” υποδηλώνει ασθένεια. Αυτό σημαίνει αυτόματα και μία βαρύτητα στην κατάσταση. Όμως αυτό δεν είναι έτσι ακριβώς. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχικά νοσήματα. Αν όμως αυτά αφήνονται τότε μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι πιο βαθύ. Ένα άγχος εάν δεν δεχθεί φροντίδα μπορεί αρκετά εύκολα να εξελιχθεί σε μία μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φτάσουμε στον πάτο για να αναζητήσουμε βοήθεια.
Δικαιολογία Νο4: “Δεν προλαβαίνω”
Η καθημερινότητα όλων μας είναι ιδιαίτερα έντονη και σίγουρα υπάρχει πίεση χρόνου. Εάν όμως χρησιμοποιούμε τη δικαιολογία του χρόνου τότε σημαίνει ότι δεν είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι γι’ αυτό. Πάντοτε υπάρχει χρόνος για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας εάν πραγματικά το θέλετε.
Δικαιολογία Νο5: “Δεν ξέρω από που να αρχίσω”
Αυτή η δικαιολογία χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και εδώ υπάρχουν δύο επιλογές για το πως να κάνετε την αρχή. Είτε να ρωτήσετε κάποιον φίλο / συγγενή που εμπιστεύεστε ή το να αναζητήσετε μόνοι σας μέσω του διαδικτύου έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με όλη αυτή την τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας αυτό είναι ιδιαίτερα εύκολο οπότε εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και επιλέξτε κάποιον ειδικό που να σας εμπνέει.
Όταν δημιουργούμε δικαιολογίες, δημιουργούμε εμπόδια και όσο περισσότερες είναι οι δικαιολογίες μας τόσο μεγαλύτερα και τα εμπόδια που βάζουμε στον εαυτό μας. Εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε τότε οι τρόποι είναι αρκετοί και δεν υπάρχει ιδανικός. Απλά ξεκινήστε σήμερα!.
Νίκος Βόπης
Ph.D. candidate in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS