Ποιο είναι το μεγαλύτερο κοινό των ανθρώπων που εξειδικεύονται στη Δημόσια Ομιλία με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Σε μία πρώτη σκέψη ίσως κάποιος σκεφτεί ότι το κοινό όλων των σπουδαίων ομιλητών είναι ο δομημένος λόγος τους, τα ακράδαντα επιχειρήματά τους, η σωστή γραμματικά και συντακτικά φρασεολογία τους, η σωστή ένταση στη φωνή τους, ο σωστός επιτονισμός των λέξεων και πολλά άλλα.
Όλα τα παραπάνω είναι σωστά! Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα “εργαλεία” που πρέπει να διαθέτει ένας ομιλητής για να μπορέσει να εξελίξει το λόγο του, τη δημόσια ομιλία του από την πιο ανεπίσημη μέχρι την πιο επίσημη εκδοχή της.
Υπάρχει όμως και κάτι που προπορεύεται όλων αυτών. Εάν έχεις παρακολουθήσει κάποιο workshop των theSPEAKERS είναι πολύ πιθανό να μας έχεις ακούσει να μιλάμε γι’ αυτό το ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό που θα ξεχωρίσει τον άριστο ομιλητή από κάποιον άλλο.
Ποιο είναι αυτό; Φυσικά η ακοή. Και όταν μιλάμε για ακοή δεν εννοούμε το αισθητήριο όργανό της αλλά την αντίληψη και κατανόηση των όσων εκφράζει σε κάθε περίσταση ο συνομιλητής μας. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan που πραγματοποιήθηκε πριν από μία πενταετία στα εργασιακά περιβάλλοντα έδειξε πως οι εργαζόμενοι οι οποίοι άκουγαν προσεκτικά και ουσιαστικά τον συνομιλητή τους είχαν κατά 83,2% περισσότερες πιθανότητες να βγουν εκείνοι “νικητές” σε ένα ενδεχόμενο debate που θα προέκυπτε ή να δικαιωθούν σε μία ενδεχόμενη διαφωνία που μελλοντικά θα συνέβαινε.
Βέβαια, δεν αναπτύσσουμε το λόγο μας και τη δημόσια ομιλία μας για να μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάποια μελλοντική διένεξη που μπορεί να έχουμε σε ένα περιβάλλον. Αναπτύσσοντας την αντίληψη των όσων εκφράζει ο συνομιλητής μας βγαίνουμε διπλά κερδισμένοι.
Αφενός κατανοούμε στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό τα όσα λέει με αποτέλεσμα να μειώνεται επαγωγικά και το ποσοστό ασυνενοησίας και αφετέρου αυξάνουμε τις δικές μας πιθανότητες επιτυχών επιχειρημάτων που θα βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης.
“Ακούσαι ουκ επιστάμενοι ουδ’ ειπείν” είχε πει πολύ εύστοχα ο Ηράκλειτος που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν μάθει να ακούν δεν μπορούν να μάθουν και να μιλούν ενώ ο Μολιέρος είχε πει πως όταν κάποιος ξέρει να ακούει, μιλάει πάντα καλά! Οπότε πριν θεωρήσεις ότι γνωρίζεις πως να μιλάς ορθά σκέψου εάν τελικά ξέρεις να ακούς, εάν τελικά ακούς ουσιαστικά. Αυτή είναι μια καλή αρχή για την εξέλιξη της δημόσιας ομιλίας σου!.
Νίκος Βόπης
Ph.D. in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS