Κάθε άνθρωπος αναζητά την εξέλιξη και την επιτυχία ανεξαρτήτως αντικειμένου και η απάντηση βρίσκεται επί τρία, στον Οδυσσέα Ελύτη.
Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη είναι τα τρία Τ σύμφωνα με τα οποία κάποιος επαγγελματίας, είτε αθλητής, είτε επιχειρηματίας, είτε καλλιτέχνης, είτε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να μπορέσει να φτάσει στους στόχους του και να αγγίξει αυτό που αποκαλούμε “επιτυχία”. Ο Ελύτης το διατύπωσε πολύ σωστά.
Ιδιαίτερα στον χώρο του αθλητισμού έχουμε δει αρκετές φορές αθλητές να απολαμβάνουν τους καρπούς αυτού του τρίπτυχου, ωστόσο κανείς ποτέ τους δεν αρκέστηκε μόνο σε ένα από τα τρία για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή.
Το ταλέντο χρειάζεται σαφώς. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος επιτυχημένος αλλά είναι μία πολύ καλή βάση για να πατήσει ένας νέος επαγγελματίας και να εξελίξει τις δυνατότητές του. Ωστόσο, εάν υπάρχει μόνο το ταλέντο και δεν υπάρχει η τόλμη ή η πίστη ή η όρεξη για δουλειά τότε ο επαγγελματίας θα μείνει στάσιμος και θα αρκεστεί στο γεγονός ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις αλλά όχι και τον «εξοπλισμό» για να πετύχει.
Τόλμη. Μία λέξη που στις μέρες μας ηχεί κάπως παράξενα στα αυτιά ειδικά των νέων επαγγελματιών. Υπάρχει η αντίληψη ότι ένας νέος επαγγελματίας θα πρέπει να ακούει περισσότερο απ’ το να μιλάει, χωρίς να δημιουργεί αντίλογο. Σε αυτό το σημείο δημιουργείται το χάσμα. Διότι οι διαφωνίες είναι αυτές που κάνουν πιο δημιουργική την παραγωγική διαδικασία. Ο αντίλογος, όταν έχει βάση, είναι αυτός που εξελίσσει τους εργαζόμενους και αυτός που θα πάει τη δημιουργία ένα βήμα παρακάτω. Γι’ αυτό και κάθε νέος επαγγελματίας θα πρέπει να τολμάει και να διεκδικεί αυτά που πιστεύει ότι αξίζει. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσει εάν τελικά έχει όλα όσα χρειάζεται για να φτάσει στο στόχο του.
Virtutis fortuna comes. Η καλή τύχη είναι σύντροφος της αρετής σύμφωνα με τους Λατίνους συγγραφείς και αυτό μπορεί να ισχύσει κάλλιστα και στον επαγγελματικό τομέα. Ωστόσο όταν θέλουμε κάτι πολύ τότε δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι την τύχη μας και τις συνθήκες για να το καταφέρουμε. Όσο κι αν θεωρούμε παλιομοδίτικη την έννοια της… virtutis, της old school αρετής, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν είναι πιο διαχρονικό από αυτή. Αυτή είναι που δημιουργεί την «φήμη» του καθενός μας, γιατί όπως είπε και η κορυφαία Μάγια Αγγέλου μπορεί οι άνθρωποι να ξεχνούν το τι είπες, να ξεχνούν το τι έκανες αλλά πάντα θα θυμούνται το πώς τους έκανες να νιώσουν.
Νίκος Βόπης PhD candidate
NLP MPrac – CH – CHA Master /Mind Trainer