Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί πλέον κανείς να βρει δεκάδες άρθρα τα οποία θα μιλούν για το άγχος, το στρες, τους τρόπους διαχείρισης αυτών και το εάν τελικά υπάρχουν τρόποι για να απαλλαγούμε από αυτά…
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως το άγχος αποτελεί μέρος της ζωής και μπορεί να προκύψει από τις απλούστερες καταστάσεις. Αυτό όμως διαφέρει σε σύγκριση με τον μηρυκασμό των αρνητικών σκέψεων και το υπερβολικό άγχος, δύο παράγοντες αρκετά ζόρικοι και για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας σε τεχνικές διαχείρισής των.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε κάτι σημαντικό. Το να προσπαθούμε να “ξεπεράσουμε” ή να “διαχειριστούμε απλά” το άγχος δεν αποτελεί αποδεκτή λύση. Χρειάζεται να μπορούμε να εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα “εργαλεία” για να τα χρησιμοποιούμε στην καταπολέμηση του άγχους και τότε μόνο θα μπορούμε να παρατηρούμε βελτίωση στην ψυχική μας υγεία.
Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να απαλλαγούμε από το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις, πάντοτε επιστημονικά προσεγγίσιμες.
Εστίαση, το κλειδί
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η εστίαση. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα πρέπει να ξεχνάμε τον σημαντικό παράγοντα που μας δημιουργεί στρες. Είναι όμως πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να εστιάζουμε τη συγκέντρωσή μας σε άλλα πράγματα για να δίνουμε τη δυνατότητα στο μυαλό μας να κάνει ένα διάλειμμα από αύτο που πυροδοτεί το στρες. Σύμφωνα με μελέτη του journal of Neuroscience, η μέγιστη προσοχή είναι η δυνατότητα να αγνοεί κάποιος με συνειδητό τρόπο κάτι συγκεκριμένο και να στρέφει αλλού την προσοχή του. Μία βόλτα, μία αγαπημένη μουσική, μία συζήτηση είναι αρκετά για να αποσπάσουν το μυαλό μας από το πρόβλημα.
ΑΑΣ ή αλλιώς στο repeat
Αυτόματες Αρνητικές Σκέψεις. Το να έχουμε αρκετά συχνά άγχος σε μεγάλο βαθμό και σε μεγάλη διάρκεια οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα δυσλειτουργικά μοτίβα τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων εμπεριέχουν λάθη, αυθαίρετα συμπεράσματα και αναληθείς σκέψεις.
Αυτές οι σκέψεις λειτουργούν ως ένα παράσιτο που έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη ζωή μας και στην υγεία μας και το να μάθουμε πως να το ελέγχουμε είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του άγχους.
Τρία βασικά βήματα:
-Καταγραφή των αρνητικών σκέψεων που προκαλούν άγχος, όσο πιο λεπτομερώς γίνεται
-Αξιολόγηση της ρεαλιστικότητας αυτών των σκέψεων
-Αναγνώριση του πότε το μυαλό μας μπαίνει στο πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας σκέψης και χρήση της τεχνικής της “βέλτιστης προσοχής” που είδαμε παραπάνω.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως για να απαλλαγούμε από μία ΑΑΣ απαιτείται χρόνος και ενέργεια, οπότε η επανάληψη και η συνέπεια είναι αυτά που θα φέρουν την αλλαγή!.
Ύψωσε τείχη
Το άγχος είναι ένα θηρίο το οποίο μπορεί να ξεφύγει αρκετά γρήγορα και μερικές φορές χωρίς καν να το καταλάβουμε. Μία καλή αρχή είναι το να ορίσουμε τα δικά μας όρια και να τα εφαρμόζουμε προκειμένου να περιορίσουμε το χρόνο που ξοδεύουμε σε σκέψεις που προκαλούν άγχος ή σε αρνητικές σκέψεις.
Για να μπορέσουμε να “καθαρίσουμε” το μυαλό μας πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τον κατάλληλο χώρο. Εάν το μεγαλύτερο μέρος αυτού καταλαμβάνεται από αρνητικές σκέψεις τότε πρέπει να μπουν όρια. Με την τεχνική της συνειδητοποίησης μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε αυτές οι σκέεις εισβάλλουν και τότε πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τις εμποδίσουμε να κάνουν ζημιά.
Μία πολύ αποτελεσματική τεχνική “εκκαθάρισης” του μυαλού μας πέραν των καταγραφών των συναισθημάτων μας είναι η δημιουργία μιας αντίδρασης στο άγχος. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας φράσεις όπως “Αναγνωρίζω αυτή τη σκέψη”, “το δέχομαι”, “Αυτό που πρόκειται να κάνω για να το λύσω” ενώ μία απλή αλλαγή θέσης μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στο να σταματήσει αυτό το μοτίβο αρνητικών σκέψεων.
Σίγουρα, οι βαθιές αναπνοές καθώς και ο διαλογισμός έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν σε καταστάσεις άγχους και με τη μέθοδο των τεσσάρων δευτερολέπτων (εισπνοή για τέσσερα δεύτερα, κρατάμε την ανάσα μας για άλλα τέσσερα και εκπνέουμε στα επόμενα τέσσερα) αλλάζει πολύ γρήγορα ένα αρνητικό μοτίβο.
Νίκος Βόπης
Ph.D. in Modern Psychology at Yale University
NLP-CHA Master /Mind Trainer theSPEAKERS