Πριν ξεκινήσω να εκθέτω τις σκέψεις μου αναφορικά με την ευγνωμοσύνη, θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι άλλο πράγμα το να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουμε και εντελώς διαφορετικό να συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζουμε. Πάμε τώρα.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στάιντλ-Ραστ, όπως ανέφερε και στην TED ομιλία του το 2013, ευγνωμοσύνη είναι η εκτίμηση που νιώθουμε όταν αναγνωρίζουμε ότι κάτι είναι ωφέλιμο, πολύτιμο ακόμα και ευεργετικό για εμάς, χωρίς αυτό να σχετίζεται με τη χρηματική του αξία.
Ο Ρόμπερτ Έμονς, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, διακρίνει δύο βασικά συστατικά στοιχεία σε αυτήν. Πρώτον, αποτελεί επιβεβαίωση καλοσύνης, υπό την έννοια ότι νιώθουμε πως υπάρχουν καλά στοιχεία σε αυτόν τον κόσμο- δώρα και οφέλη που έχουμε λάβει- και δεύτερο, αναγνωρίζουμε ότι η πηγή αυτής της καλοσύνης βρίσκεται εκτός του εαυτού μας. Με άλλα λόγια, νιώθουμε ότι μας έχουν δοθεί αρκετά δώρα, μικρά και μεγάλα, προκειμένου να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε την καλοσύνη στη ζωή μας.
Και τώρα έγκειται το εξής ερώτημα. Πώς θα αρχίσω να τη νιώθω;
Εδώ, θα ζητήσω κάτι που δεν είναι εύκολο- τουλάχιστον στην αρχή: να νιώθεις ευγνωμοσύνη κάθε στιγμή και σε κάθε περίσταση. Και δεν προτείνω να είσαι ευγνώμων για την εκμετάλλευση, τη βία, τον πόλεμο ή σε προσωπικό επίπεδο για την απιστία ή την απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου. Δεν μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για όλα, όμως καλούμαστε να έχουμε πίστη στη ζωή και να δεχόμαστε την κάθε στιγμή ως δώρο.
Τι χρειάζεται, όμως, να κάνω πρακτικά για να ζω με αυτό τον τρόπο;
Η απάντηση είναι πολύ απλή και μάς την έλεγαν όταν ήμασταν μικροί για να διασχίσουμε το δρόμο: «Σταμάτα. Κοίτα. Προχώρα. »
Αυτό είναι όλο. Εντούτοις, δε σταματάμε, συχνά, στη ζωή μας και χάνουμε πολλές ευκαιρίες. Αφού λοιπόν σταματήσεις, άρχισε να παρατηρείς με όλες τις αισθήσεις σου. Το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό. Απόλαυσε ό,τι σου δίνεται. Τότε, θα είσαι έτοιμος να προχωρήσεις, να νιώσεις ευγνωμοσύνη και να διώξεις αρνητικά συναισθήματα, όπως ζήλια, πικρία ή και πόνο. Γιατί όσο και να προσπαθήσεις δε θα καταφέρεις να νιώσεις, ταυτόχρονα, όλα αυτά μαζί με την ευγνωμοσύνη.
Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, γνωρίζει ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του και αποκάλυψε ότι καθημερινά γράφει ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης, καθώς έτσι θεωρεί ότι γίνεται καλύτερος και φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στην αυτεπίγνωση.
Μπορείς να το κάνεις και εσύ. Άρχισε να γράφεις όλα αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Και μην κοροϊδέψεις τον εαυτό σου ότι δεν είναι αρκετά. Κάνω την αρχή, εγώ.
Είμαι ευγνώμων για:
Την υγεία μου.
Την οικογένειά μου.
Τους φίλους μου.
Τη δουλειά μου.
Την καραντίνα.
Τα λάθη μου.
Τον καλό καφέ.
Το τραγούδι που παίζει στο ραδιόφωνο και μου φτιάχνει το κέφι.
Τις αναμνήσεις μου.
Τώρα συνέχισε εσύ…
Νίκος Γιαννακόπουλος
PhD Candidate in Marketing University of Piraeus
Body Language Instructor – theSPEAKERS